SAD navode da su omele rusku hakersku grupu

Američki zvaničnici kažu da je ruska hakerska grupa pokušala da upadne u kompjuterske sisteme bivšeg osoblja američke vojske i obaveštajnih službi, kao i nevladinih organizacija, američkih kompanija i drugih.

Vlasti SAD i kompanija Majkrosoft (Microsoft) saopštili su u četvrtak da su omele hakersku grupu povezanu s ruskim obaveštajnim službama.

Američki zvaničnici rekli su da je ta grupa pokušala da upadne u kompjuterske sisteme bivšeg osoblja američke vojske i obaveštajnih službi, kao i nevladinih organizacija, američkih kompanija i drugih.

Američki sud je otpečatio dokumente koji daju ovlašćenje Majkrosoftu i Ministarstvu pravde da zaplene više od 100 imena domena veb lokacija povezanih s hakerskom grupom poznatom kao "Callisto Group of Star Blizzard".

Pročitajte i ovo: SAD i UK javno povezuju bivšeg FSB-ovca s ruskim hakerima

"Ova zaplena je deo koordinisanog odgovora sa našim partnerima iz privatnog sektora da se razgradi infrastruktura koju akteri sajber špijunaže koriste za napad na američke i međunarodne mete", rekao je tužilac Ismail Ramzi (Ramsey) iz Kalifornije.

Grupa je targetirala pojedince e-mailovima za koje se činilo da dolaze iz pouzdanog izvora, što je taktika poznata kao phishing, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD. Kada bi se otvorili linkovi unutar ovih mejlova, hakeri bi pokušali da pristupe unutrašnjim sistemima žrtava kako bi ukrali informacija i omeli njihove aktivnosti.

Akcije "Star Blizzarda" bile su uporne i sofisticirane, navodi Majkrosoft, a grupa je često detaljno istraživala svoje mete pre nego što bi pokrenula napad. Star Blizzard se takođe usmerio na organizacije civilnog društva, američke kompanije i Ministarstvo energetike, koje nadgleda mnoge nuklearne programe, saopštila je kompanija.

Vlasti nisu dale detalje o efikasnosti "Star Blizzarda", ali su navele da očekuju da će Rusija nastaviti hakovanje i sajber napade na Vašington i njegove saveznike.

Pročitajte i ovo: Microsoft kaže da je Rusija još 'agresivnija' u sajber prostoru

Američke vlasti su prošle godine optužile dvojicu Rusa u vezi sa prethodnim akcijama "Star Blizzarda". Veruje se da su obojica u Rusiji.

Zajedno s metama u SAD, "Star Blizzard" je targetirao osobe i grupe širom Evrope i u drugim zemljama NATO-a, saopštilo je američko Ministarstvo pravde. Mnogi su podržali Ukrajinu posle ruske invazije.

Uz izveštavanje AP-a