Bela kuća razmatra smanjenje uvoza ruske nafte

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) razmatra opcije za smanjenje uvoza ruske nafte, te kako bi se to odrazilo na globalne isporuke i potrošače, saopštila je u petak, 4. marta Bela kuća.

"Tražimo načine da smanjimo uvoz ruske nafte, a istovremeno vodimo računa da održavamo globalne potrebe za snabdevanjem,", rekla portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki.

Sjedinjene Države su u proseku 2021. iz Rusije uvozile više od 20,4 miliona barela sirove nafte i rafinisanih proizvoda mesečno, što je oko 8 odsto američkog uvoza tečnog goriva, prema podacima Uprave za energetske informacije (EIA).

Ekonomski savetnik Bele kuće Sesilija Rouz (Cecilia Rouse) napomenula je da, iako Sjedinjene Države ne uvoze mnogo ruske nafte, još uvek razmatraju niz mogućih koraka.

"Ono što je zaista najvažnije je da održavamo stabilno snabdevanje energijom", rekla je Rouz, dodajući da administracija "razmatra niz opcija koje bismo mogli da preduzmemo sada ako želimo da smanjimo" potrošnju ruske energije.

Njihovi komentari dolaze nakon što su cene nafte skočile tokom protekle nedelje pošto su SAD i zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Nancy Pelosi podržava zabranu uvoza ruske nafte u SAD