Srbin, koji je krio optužbe za ratni zločin u Hrvatskoj, osuđen na tri godine zatvora u SAD

Spomenici žrtvama ratnih zločina u Vukovaru, Hrvatska (arhivska fotografija).

Pedesetšestogodišnji Srbin, koji je krio da je u Hrvatskoj bio optužen za ratni zločin, osuđen je u Sjedinjenim Američkim Državama na tri godine zatvora zbog posedovanja ilegalne boravišne dozvole, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Jugoslav Vidić je prilikom podnošenja zahteva za stalni boravak u Sjedinjenim Državama, lažno tvrdio da protiv njega nikada nije postojala optužnica, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD-a 16. oktobra.

On je, kako se navodi, u Hrvatskoj bio optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva pre nego što je 1999. godine emigrirao u Sjedinjene Države kao izbeglica.

"Nikada nisam imao nameru da učinim nešto loše", rekao je Vidić na sudu, uz pomoć prevodioca, kada je osuđen 15. oktobra.

"Želeo sam da dođem ovde zbog svoje porodice", dodao je.

Vidićev branilac, Daniel Misiewicz, rekao je da je njegov klijent izgradio život kao proizvođač kobasica u Parma Hajtsu, predgrađu Klivlenda, u državi Ohajo.

Kako prenose lokalne novine Cleveland.com, branilac je rekao i da je Vidić posvećen otac dvoje dece i član crkve.

"Ovo je izuzetno tužan i težak dan", rekao je Misiewicz.

"Suočiće se sa konačnom kaznom – deportacijom nakon što je izgradio život ovde", dodao je Vidićev branilac.

Pored prikrivanja optužbi za ratne zločine, Vidić je takođe davao lažne izjave o svojoj vojnoj službi.

Tvrdio je da je bio u Jugoslovenskoj narodnoj armiji od 1988. do 1989. godine, dok je zapravo učestvovao u borbama sa vojskom nepriznate Republike Srpske Krajine i njenim prethodnicima tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995. godine.

Vidić je priznao krivicu po jednoj tački - za posedovanje kartice za registraciju stranaca, poznate kao "zelena karta", znajući da je nabavljena na osnovu lažnih izjava, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Kao deo sporazuma o priznanju krivice, Vidić je pristao da bude deportovan nakon što odsluži svoju trogodišnju kaznu u Sjedinjenim Državama.

Vidić je u sporazumu o priznanju krivice naveo da je znao da je bio optužen za ratni zločin u Hrvatskoj 1994. godine i osuđen u odsustvu 1998. godine, te da je znao za optužbe kada je emigrirao u Sjedinjene Države.

Hrvatski sud ga je optužio da je tokom napada srpskih snaga na Petrinju u Hrvatskoj, 16. septembra 1991. godine, odsekao ruku civilu Stjepanu Komesu i pustio ga da iskrvari do smrti.

"Jugoslav Vidić je lagao o optužbama za ratne zločine protiv njega, u pokušaju da pobegne od svoje prošlosti i nezakonito živi u Sjedinjenim Državama", rekla je šefica Krivičnog odeljenja Ministarstva pravde Nicole Argentieri.

"Njegova kazna pokazuje da onima koji krše ljudska prava neće biti dozvoljeno da se sakriju od svojih zločina u Sjedinjenim Državama", dodala je Argentieri.

Katrina Berger, izvršna zamenica direktora Istraga unutrašnje bezbednosti, rekla je da se nada da će presuda Vidiću "pružiti neku utehu porodicama žrtava, uz saznanje da će, uprkos proteku vremena, Sjedinjene Države tražiti pravdu".

Pročitajte i ovo: Regionalnom suradnjom protiv suđenja za ratne zločine u odsutnosti