Stranački izbori u Ajovi: Kako funkcionišu i zašto su važni?

Učesnici kokusa u Ajovi u školskoj sali u gradu De Mojn, 3. februar 2020.

Američki republikanci počinju da biraju svog kandidata za predsedničke izbore u novembru na takozvanim kokusima (okupljanjima) u Ajovi. Bivši predsednik Donald Tramp (Trump) je uveliko favorit, ali je u prošlosti već bilo iznenađenja u poslednjem trenutku.

Vodič za glasanje u Ajovi i šta se može očekivati:

Šta je Ajova kokus i kada se održava?

Kokus je proces kojim birači u toj državi Srednjeg zapada odlučuju za predsedničku nominaciju svoje partije. Razlikuje se od uobičajenih stranačkih izbora (prajmaris – primaries) jer ih nadgleda Republikanska partija na nivou te države, a ne vlasti države. Takođe ne postoji uslov da se glasa na biračkom mestu.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp na skupu pred kokus u Ajovi u Whiskey baru, Ankeni, 2. decembar 2023.

Republikanska partija će održati svoje kokuse 15. januara. Demokrate iz Ajove, s druge strane, u ovom izbornom ciklusu biraju svog kandidata u potpunosti glasanjem poštom i rezultate će objaviti 5. marta, na takozvani "super utorak".

Kako funkcioniše Ajova kokus?

U 19 časova po američkoj centralnoj vremenskoj zoni (dva sata posle ponoći 16. januara po srednjoevropskom vremenu), republikanci će se okupiti u malim grupama u lokalnim salama – na primer, u školama ili crkvama – gde će predstavnici držati govore u ime svojih kandidata. Širom Ajove biće održano oko 1.700 takvih okupljanja.

Učesnici kokusa registruju se u De Mojnu, 3. februar 2020.

Glasovi se zbrajaju posle tajnog glasanja kojim se biraju delegati za republikansku konvenciju. Rezultati se šalju Republikanskoj partiji na nivou te savezne države i objavljuju kada se zbroje glasovi, obično u roku od nekoliko sati.

Glasanje na daljinu nije moguće. Proces je kritikovan zbog isključivanja birača koji možda rade ili imaju invaliditet koji otežava dolazak. Na kokusu u Ajovi 2016. godine, poslednji put kada je bilo neizvesno ko će pobediti, učestvovalo je oko 30 odsto registrovanih republikanaca.

Projekcija rezultata glasanja na republikanskom kokusu u Ajovi 1. februara 2016.

Četrdeset delegata iz Ajove za Republikansku nacionalnu konvenciju biće proporcionalno dodeljeno kandidatima na osnovu glasanja u celoj državi. Na primer, 2016. godine senator Ted Kruz (Cruz) na osnovu 27,6 odsto glasova dobio je osam delegata, dok je Tramp, koji je bio na drugom mestu, dobio sedam. Trećeplasirani, senator Marko Rubio (Marco), takođe je dobio sedam delegata.

Ko može da glasa?

Stanovnici Ajove koji su stariji od 18 godina i koji su registrovani kao republikanci mogu učestvovati na kokusima.

Zašto je Ajova prva?

Ajova tradicionalno prvo bira predsedničke kandidate zbog slučajnosti u istoriji. Nakon što je Demokratska partija liberalizovala svoje procedure odabira kandidata posle izbora 1968. godine, Ajova je bila prva država koja je zakazala glasanje. Kada su kandidati i mediji pohrlili u Ajovu – i potrošili brdo para – ta država se pobrinula da zadrži svoj status prve u celim SAD.

Kandidatkinja za republikansku predsedničku nominaciju i bivša ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli na skupu u Sidar Folsu, Ajova, 29. decembar 2023.

To se, međutim, promenilo s ovim izborima. Uvažavajući pozive unutar partije da glasanje počne u raznovrsnijoj državi, demokrate su u svom kalendaru za izbore 2024. kao prvu državu odredile Južnu Karolinu, koja za razliku od Ajove ima veliku crnu populaciju.

Republikanci su odlučili da zadrže početak glasanja za nominaciju u Ajovi, gde skoro 90 odsto stanovništva čine belci.

Zašto su važni kokusi u Ajovi?

Kokusi se smatraju prvom slikom podrške predsedničkim kandidatima. Obično ti kandidati provode mesece u kampanji širom Ajove, testirajući svoje poruke i njihovu privlačnost. Oni koji ne prođu dobro u toj državi, ponekad odluče da izađu iz trke.

Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, guverner Floride Ron Desantis, na predizbornom događaju u Vokiju, Ajova, 3. januar 2024.

U slučaju republikanaca, međutim, Ajova nije bila pouzdan barometar nacionalne podrške. Nijedan od pobednika poslednja tri kokusa – 2016, 2012. i 2008. godine – nije dobio partijsku nominaciju. Razlog je uglavnom evangelistička zajednica u Ajovi, koja igra veliku ulogu u procesu i koja teži da podrži socijalno najkonzervativnijeg kandidata.

Pored toga, s obzirom na relativno malu populaciju, Ajova šalje mnogo manje delegata na nacionalnu konvenciju nego države kao što su Florida ili Teksas, što znači da ima veoma nesrazmernu ulogu u procesu nominovanja kandidata.