Vrhovni sud SAD potvrdio zabranu oružja za porodične nasilnike

Transparent sa porukom "Nasilnici ne bi trebalo da poseduju oružje" u danu odluke o saveznom zakonu, 21. jun 2024.

Vrhovni sud Sjedninjenih Američkih Država potvrdio je 21. juna savezni zakon o kontroli oružja koji ima za cilj da zaštiti žrtve nasilja u porodici.

Sudije su presudile u korist zabrane vatrenog oružja iz 1994. za osobe koje imaju zabranu prilaska zbog nasilja u porodici.

Sudije su poništile odluku saveznog Apelacionog suda u Nju Orleansu koji je ukinuo ovaj zakon.

Glavni sudija Džon Roberts naveo je u obrazloženju presude da je rešenje iz zakona iz 1994. godine "zdravorazumsko" i da se primenjuje samo onda "kad sudija utvrdi da od pojedinca potiče kredibilna pretnja" od upotrebe fizičkog nasilja.

Pročitajte i ovo: Predsednik SAD predstavio nove mere za kontrolu oružja

U središtu slučaja bio je Zakej Rahimi, muškarac iz Teksasa koji je optužen po zakonu iz 1994. godine, ali je uložio žalbu nakon što je sud značajno proširio prava na oružje u presudi iz 2022. godine.

U toj presudi sud je odlučio da ustavom SAD garantuje pravo na "držanje i nošenje oružja" štiti široko pravo na nošenje pištolja van kuće radi samoodbrane.

Pročitajte i ovo: Vrhovni sud SAD proširio pravo na nošenje oružja

To je omogućilo Rahimiju da uloži žalbu na svoju osudu po zakonu iz 1994. godine, tvrdeći da ona nije prošla novi test, i da se bori sve do najvišeg suda u zemlji.

Tokom novembarskog saslušanja, Rahimijev advokat je rekao da nije mogao da pronađe nijedan istorijski presedan za razoružavanje ljudi, osim onih koji su osuđeni za krivično delo — što ne uključuje subjekte zabrane prilaska.

Američka vlada, želeći da zadrži zakon na snazi, tvrdila je da su "opasni" pojedinci, kao što su lojalisti Britaniji u eri američkog rata za nezavisnost, bili razoružani u prošlosti.

Vladin advokat je takođe rekao da je pet puta veća verovatnoća da će žene koje žive u kući sa naoružanim nasilnikom u porodici biti ubijene.

Američki predsednik Joe Biden pozdravio je 21. juna odluku Vrhovnog suda, uz obećanje da će se zalagati za stroža ograničenja oružja kako bi se zaštitile žene.