Država Njujork usvaja zakon da se deci zabrane 'adiktivni' sadržaji na mrežama

Ilustrativna fotografija, 25. maj 2021.

Donji dom parlamenta savezne države Njujork usvojio je u petak predlog zakona koji će omogućiti roditeljima da blokiraju da njihova deca primaju postove na društvenim mrežama koje predlaže algoritam platforme, u pokušaju da se deci ograničen sadržaji za koje kritičari tvrde da "adiktivni".

Očekuje se da će ga guvernerka Kati Hočul (Kathy Hochul) potpisati zakon.

Ovaj potez je usledio u jeku povećane zabrinutosti zbog korišćenja društvenih medija među decom i nastojanja da se tehnološke platforme regulišu na različite načine na državnom i saveznom nivou.

Pročitajte i ovo: 'Lakše pratimo nastavu': U školi u Srbiji zabranjeni mobilni telefoni

U praksi, zakon bi sprečio platforme da se osobama mlađim od 18 godina prikazuju algoritmom sugerisani postovi, što je sadržaj koji zakon opisuje kao "adiktivan". Umesto toga, deca bi dobijala samo postove s naloga koje prate. Maloletna osoba i dalje može da dobije sugerisani sadržaj ako ima, kako zakon navodi, "proverljivu saglasnost roditelja".

Takođe bi platforme bile sprečene da šalju obaveštenja o sugerisanim postovima maloletnicima između ponoći i šest ujutru bez saglasnosti roditelja.

Zakon je državnoj tužiteljki Letiši Džejms (Letitia James), koja se zalagala za tu meru, prepustio da smisli pravila koja će odrediti i starost korisnika i mehanizam za utvrđivanje saglasnosti roditelja. Predlog zakona bi stupio na snagu 180 dana pošto Džejms uspostavi te smernice.

Kao i kod svih regulatornih napora protiv kompanija društvenih medija, njujorški zakon je izazvao snažan otpor tehnološke industrije, koja tvrdi da se njime neustavno cenzurišu njihovi sajtovi. Kritičari su takođe postavljali pitanja o tome kako bi provera starosti funkcionisala i da li bi taj proces ugrozio privatnost mladih korisnika.

Neke platforme su odlučile da dodaju roditeljski nadzor na svoje sajtove pošto je porastao pritisak regulatora. Meta, matična kompanija giganta društvenih medija Instagrama i Fejsbuka (Facebook), prošle godine je predstavila alate koji omogućavaju roditeljima da postavljaju vremenska ograničenja i prate koliko vremena njihovo dete provodi na Instagramu.

Pročitajte i ovo: Facebook imao podatke da Instagram utiče na suicidne misli mladih

I druge američke savezne države su krenule da regulišu upotrebu društvenih mreža među decom, s različitim rezultatima. Juta je promenila ograničenja za mlade na društvenim mrežama ranije ove godine pošto su osporena na sudu. U Arkanzasu je savezni sud blokirao meru koja zahteva saglasnost roditelja da maloletnici otvore nalog na društvenim mrežama.

Na saveznom nivou, u Kongresu je održano više saslušanja o bezbednosti dece na društvenim mrežama, ali nisu usvojen obuhvatan zakon po tom pitanju.

Donji dom Njujorka usvojio je predlog zakona, pošto je u četvrtak prošao na Senatu.

Izvor: AP