SAD nevidljivim bombarderima izvršio napade na objekte Huta

Američki nevidljivi strateški bombarder B-2 (foto arhiv)

Sjedinjene Države pogodile su pet podzemnih skladišta municije Huta u Jemenu koristeći nevidljive strateške bombardere B-2, objavio je u srijedu američki ministar odbrane, Lloyd Austin.

"Američke snage su gađale nekoliko podzemnih objekata u kojima se nalazi nekoliko vrsta oružja koje su Huti koristili za gađanje civilnih i vojnih plovila širom regiona", rekao je on.

Ovo je prva poznata upotreba bombardera B-2 američkih snaga od početka njihovih napada na Hute, grupu koju podržava Iran, piše Reuters.

"Korištenje nevidljivih bombardera dugog dometa B-2 Spirit demonstrira američku sposobnost napada bilo kada i bilo gdje", dodao je Austin.

Huti, koji kontrolišu velike dijelove Jemena, mjesecima izvode napade na Izrael i brodove koji su navodno povezani s njima, tvrdeći da djeluju u znak solidarnosti sa palestinskim militantnim pokretom Hamasom.

Kao odgovor, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo redovno izvode napade na Hute, ali u ovoj fazi nisu uspjeli da unište operativne kapacitete pokreta, podsjeća Reuters.

čitajte Ko su pobunjenici Huti i zašto napadaju brodove u Crvenom moru?