Bidenova administracija odobrila veliki rudnik litijuma u ​​Nevadi

Lokacija Riolit Ridž u Nevadi gde bi trebalo da bude veliki rudnik litijuma, 7. maj 2024.

Američka administracija u četvrtak je dala konačno odobrenje za rudnik litijuma Riolit Ridž u Nevadi, prvi izvor metala za proizvodnju baterija u SAD koji je odobren za vreme predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i koji će biti ključni snabdevač Forda i drugih proizvođača električnih vozila.

Odobrenjem koji je dobila kompanija ioneer iz Australije je okončan više od šestogodišnji proces tokom kojeg su se regulatori, ta kompanija i borci za zaštitu prirode sporile oko sudbine retkog cveta pronađenog na lokaciji rudnika, ispunjen tenzijama koje su razotkrila ponekad konkurentne prioritete između napora za ublažavanje klimatskih promena i zaštite biodiverziteta.

Dozvola, koja se očekivala do kraja godine, izdata je u jeku naleta poteza Bajdenove administracije da podrži proizvodnju kritičnih minerala i suzbije dominaciju Kine na tržištu.

"Ova odluka je zasnovana na nauci“, rekla je za Rojters Lora Danijel-Dejvis (Laura Daniel-Davies), koja vrši dužnost zamenice ministra u američkom Ministarstvu za unutrašnja pitanja koje je nadležno za upravljanje zemljom i resursima. "Pokušavamo da pošaljemo signal da ne postoji važnija tema od rešavanja klimatskih promena".

Pročitajte i ovo: Litijumska groznica

Projekat Riolit Ridž bi, prema predviđanjima, trebalo da četiri puta poveća američku proizvodnju minerala koji je ključan za revoluciju obnovljive energije.

Bajdenova administracija postavila je zelenu tranziciju za ključni element njene ekonomske politike, uz ulaganje velikih sredstva u tehnologije koje imaju za cilj smanjenje zagađenja koje izaziva klimatske promene.

Naučnici kažu da su električna vozila vitalna karika u tom lancu i da će njihovo široko prihvatanje u SAD biti od vitalnog značaja ako zemlja želi da ispuni svoje ciljeve smanjenja ugljenika.

Američki Biro za upravljanje zemljištem, koji je pod kontrolom Ministarstva za unutrašnja pitanja naveo je da će projekat Riolit Ridž "uključiti značajnu zaštitu za lokalni ekosistem" i pomoći u otvaranju stotina radnih mesta u ruralnom regionu.

Pročitajte i ovo: Šolc u Beogradu poručio da je litijum važan kao nafta nekada

Lokacija na otprilike 362 kilometara u pustinji severno od Las Vegasa, sadrži dovoljno litijuma da napaja oko 370.000 električnih vozila svake godine. Predviđeno je da radovi počnu sledeće godine, a proizvodnja do 2028. godine, što je vremenski okvir koji bi Riolit Ridž bio jedan od najvećih izvora litijuma u SAD.

Američki Geološki zavod je označio litijum kao kritičan mineral od vitalnog značaja za ekonomiju i nacionalnu bezbednost SAD.

U projektu će se uz litijum vaditi i bor iz ležišta nalik glini. Litijum će se na licu mesta prerađivati u dva glavna derivata koji se koriste za pravljenje baterija, a kompanija ioneer je navela da planira da reciklira polovinu sve vode koja se koristi na lokaciji, što je više od industrijskog proseka.

Ford i zajedničko preduzeće Tojote (Toyota) i Panasonika (Panasdonic) saglasili su se da kupe litijum iz tog rudnika.

Izvori: Reuters, AFP