Kineski državljanin uhapšen u SAD zbog krađe Guglove tehnologije veštačke inteligencije

Direktor Alfabeta Sundar Pičai govori o Guglovom DeepMind odeljenju za veštačku inteligenciju, 10. maj 2023.

Kineski softverski inženjer uhapšen je u sredu zbog krađe tehnologije veštačke inteligencije od Gugla (Google) dok je tajno radio za dve kineske kompanije, izjavio je američki državni tužilac Merik Garland (Merrick).

Linvej Ding, 38, poznat i kao Leon Ding, uhapšen je u Njuarku u Kaliforniji po četiri tačke optužnice za krađu federalne poslovne tajne, od kojih svaka nosi kaznu do 10 godina zatvora.

Garland je više puta upozoravao na pretnju od kineske ekonomske špijunaže i zabrinutost za nacionalnu bezbednost koju predstavlja napredak u veštačkoj inteligencija.

"Današnje optužbe su najnovija ilustracija koliko su saradnici kompanija sa sedištem u Narodnoj Republici Kini spremne da ukradu američke inovacije", naveo je direktor FBI-a Kristofer Rej (Christopher Wray) u saopštenju. "Krađa inovativne tehnologije i poslovnih tajni američkih kompanija može naneti štetu radnim mestima i imati razorne posledice po ekonomiju i nacionalnu bezbednost".

Vaš browser nepodržava HTML5

Da li će veštačka inteligencija 'porobiti' čovečanstvo?

Lideri Ministarstva pravde SAD poslednjih nedelja iznese upozorenja da bi strani protivnici mogli da iskoriste tehnologije veštačke inteligencije da negativno utiču na SAD.

Zamenica državnog tužioca Lisa Monako (MOnaco) rekla je u prošlog meseca govoru da će multiagencijska Grupa za borbu protiv disruptivne tehnologije staviti veštačku inteligenciju na vrh svoje liste prioriteta, a Rej je poslovnim liderima prošle nedelje rekao da su veštačka inteligencija i druge tehnologije u povoju olakšale protivnicima u pokušaju da se mešaju u političke procese u SAD.

Optužnica obelodanjena u sredu navodi da je Ding, koga je Gugl angažovao 2019. godine i koji je imao pristup poverljivim informacijama o centrima za podatke superkompjutera te kompanije, pre dve godine počeo da šalje stotine datoteka na lični Gugl klaud nalog.

U roku od nekoliko nedelja od početka krađe, kažu tužioci, Dingu je ponuđeno mesto glavnog tehnološkog direktora u jednoj tehnološkoj kompaniji fazi u Kini koja se hvalila upotrebom tehnologije veštačke inteligencije. U optužnici se navodi da je Ding putovao u Kinu i učestvovao na sastancima investitora u kompaniji i pokušavao da prikupi kapital za to.

Takođe je osnovao i bio izvršni direktor kineske startap kompanije koja je imala za cilj da obuči "velike modele veštačke inteligencije pokretane čipovima superkompjutera", navodi se u optužnici.

Tužioci kažu da Ding nije Guglu rekao da je povezan s ta dva poslovna poduhvata.

Ostavku u Guglu je dao 26. decembra. Tri dana kasnije, zvaničnici Gugla su saznali da se predstavio kao izvršni direktor jedne od kineskih kompanija na konferenciji za investitore u Pekingu.

Zvaničnici su takođe pregledali snimke s nadzornih kamera koji pokazuju da je drugi zaposleni skenirao Dingovu pristupnu karticu u zgradi u kojoj je radio kako bi izgledalo kao da je Ding bio tamo u vreme kada je zapravo bio u Kini, navodi se u optužnici.

Izvori: AP, Reuters