State Department kaže da Kinezi imaju pravo na proteste

U Kini građani protestuju zbog oštre politike "nultog COVID-a"

Sjedinjene Države su u ponedeljak, 28. novembra, saopštile da građani i građanke Kine imaju pravo na proteste, u vreme kada su zemlju zahvatile demonstracije zbog oštrih mera protiv COVID-a 19.

„Dugo smo govorili da svako ima pravo na mirne proteste, ovde u Sjedinjenim Državama i širom sveta. To uključuje i Narodnu Republiku Kinu“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Pročitajte i ovo: Protesti u Kini zbog strogih mera protiv korona virusa

Stejt department je sugerisao da Sjedinjene Države smatraju kinesku politiku zatvaranja zbog COVID-a preteranom.

„Rekli smo da nulti Covid nije politika koju vodimo ovde u Sjedinjenim Državama. Mislimo da će Narodnoj Republici Kini biti veoma teško da obuzda ovaj virus kroz svoju nultu Covid strategiju", navodi se u saopštenju.

Vašington je, kaže Stejt department, „fokusiran na ono što funkcioniše“, uključujući veću vakcinaciju i omogućavanje lakših pristupa testiranju i lečenju.

Pročitajte i ovo: BBC osudio hapšenje novinara koji je izveštavao sa demonstracija u Šangaju

Od kraja prošle nedelje ljudi su na ulicama u većim kineskim gradovima i na univerzitetskim kampusima u talasu protesta koji nisu viđeni otkako su ugušeni prodemokratski skupovi 1989. godine, navodi agencija Frans pres (AFP).

Protesti su podstaknuti frustracijom zbog politike nulte COVID-a centralne vlade, u kojoj vlasti nameću brza zatvaranja, duge karantine i kampanje masovnog testiranja za samo nekoliko slučajeva pozitivnih na korona virus.

Pročitajte i ovo: Gradonačelnik na severoistoku Kine se izvinio zbog politike nultog COVID-a