Kineski borbeni avion proletio blizu aviona američke vojske

Avion B-52 polijeće iz zračne baze Barksdale, 23. decembra 2022.

Američka vojska saopćila je 27. oktobra da je kineski borbeni avion proletio na tri metra od američkog bombardera B-52 koji je letio iznad Južnog kineskog mora, zamalo izazvavši sudar.

Tokom noćnog leta lovac se približio avionu američkog zrakoplovstva "nekontroliranom i prevelikom brzinom, leteći ispod, ispred i unutar prostora od tri metra od aviona B-52, dovodeći obje letjelice u opasnost od sudara", navodi se u saopćenju.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je za incident okrivilo Sjedinjene Američke Države (SAD), sugerirajući da je američka letjelica letjela iznad Južnog kineskog mora kao namjerna provokacija.

Američka vojska navodi u saopćenju da je njihova letjelica "zakonski obavljala rutinske operacije", ali nije odmah odgovorila na pitanja o tome šta je B-52 radio iznad Južnog kineskog mora ili da li je bio sa grupom aviona, piše AFP.

Pročitajte i ovo: Sangay: Neizbežan rat oko Tajvana

Kina je sve odlučnija u jačanju svojih pretenzija na veći dio Južnog kineskog mora što osporavaju SAD i druge zemlje koje koriste more kao važan trgovački pomorski put.

SAD i njihovi saveznici redovno provode pomorske manevre u Južnom kineskom moru i njihovi vojni avioni lete iznad tog područja kako bi naglasili da su vode i zračni prostor međunarodni.

Presretanja u zraku su uobičajena, a SAD navode da je bilo više od 180 takvih incidenata od jeseni 2021. godine.