SAD kažnjava Pakistan, građani protestuju

Protest u Karačiju, 2. januar 2018.

U Pakistanu se u danas održavaju protesti zbog ukidanja američke pomoći vojnim snagama te zemlje. Demonstracije se održavaju na pakistansko-avganistanskoj granici.

Američka Vlada je saopštila da su suspendovali najmanje 900 miliona dolara pomoći za pakistansku armiju dok Islamabad ne preduzme "odlučnu akciju" protiv avganistanskih talibana i militantne mreže Hakani koja djeluje unutar granica Pakistana.

Heather Nauert, portparolka State Departmenta (SD) obrazložila je:

"Talibani i Hakani mreža nastavljaju da imaju takozvana ‘svetlišta’ unutar Pakistana, dok kuju zavjere za destablizaciju Avganistana i napadaju SAD i savezničko osoblje. Dok pakistanska vlada ne preduzme odlučnu akciju protiv avganistanskih talibana i Hakani grupe SAD će suspendovati taj tip bezbjednosne pomoći Pakistanu".

Vaš browser nepodržava HTML5

SAD obustavlja finansijsku pomoć Pakistanu

SD je naveo da se detalji suspendovane pomoći, vrijedni namjanje 900 miliona dolara, još uvijek utvrđuju, ali da su već izuzeli fondove za slanje pomoći za strane vojne operacije i antiterorističke operacije Pakistana.

SAD će takođe nastaviti da suspenduju 225 miliona dolara stranog vojnog finansiranja koje blokiraju još od avgusta, da bi izršili pritisak na Islamabad da preduzmu snažnije akcije protiv militanata.

Jedan drugi američki zvaničnik, koji je dao detaljan izveštaj o ovome, takođe je naveo da najavljene suspenzije ne utiču na civilnu pomoć Pakistanu.

"Nadamo se da će Pakistan ovo vidjeti kao podsticaj, a ne kao kaznu", rekao je neimenovani visoki zvaničnik State Departmenta.

Visoka pakistanska senatorka Nuzat Sadik iskazala je razočarenje reakcijom SAD, ocjenivši da će nanijeti štetu odnosima između dvije države. Sadik, koja je predsjedavajuća Senata za vanjske poslove gornjeg doma pakistanskog parlamenta, je za agenciju Associated Press (AP) rekla da "ono što SAD sada rade nije dobro za njihovu politiku borbe protiv terorizma i za dugotrajan mir u regionu".

Pritisak na Pakistan iz Vašingtona je krenuo sa startom 2018.

Još 2. januara Bijela kuća je pozvala Pakistan da učini više u borbi protiv terorizma, te najavila da će preduzeti "određene akcije" u danima koji slijede da bi izvršili pritisak na Islamabad.

U postu na Twitteru američki predsjednik Donald Trump dan ranije je zaprijetio Pakistanu ukidanjem milijardi dolara pomoći, optuživši Islamabad da su "sigurno utočište" za ekstremiste koji operišu po Avganistanu. Trump je naveo da su SAD "budalasto" dale Pakistanu više od 33 milijarde dolara pomoći u proteklih 15 godina, a da "oni nama nijesu dali ništa osim laži i obmana, misleći da su naši lideri budale."

Frustriranost Pakistanom u SAD nije ograničena samo na Bijelu kuću. I neki američki zakonodavci su takođe optužili Pakistan da igra dvostruku igru, žmureći na jedno oko na militante koji traže sigurna svetilišta u njihovoj zemlji, iako stalno obećavaju da će se obračunati sa njima.

"Pakistan ima jednu od najdvoličnijih vlada sa kojom sam imao prilike da kontaktiram", rekao je senator Bob Corker, republikanski predsjednik Komiteta za vanjske poslove američkog Senata, novinarima na Kapitol hilu.

"Njihova u suštini podrška mreži Hakani ili dozvoljavanje da imaju sigurne luke u njihovoj zemlji najveća su prijetnja našim muškarcima i ženama u uniformama", dodao je Corker.

Pakistan negira da namjerno dozvoljavaju militantnim ekstremistima da imaju takozvana svetilišta u toj zemlji.

“Pakistan ima jednu od najdvoličnijih vlada sa kojom sam imao prilike da kontaktiram”: Bob Corker

Prethodno je pakistanski general major Asif Gafor za Geo TV rekao da Islamabad želi da nastavi saradnju sa SAD ali da neće "praviti kompromise oko nacionalnog interesa i prestiža". Rekao je i da će Pakistan odgovoriti na svaku akciju koju vlada SAD preduzme protiv njih, iako nije naveo šta konkretno.

Agencija Reuters je citirala Miftaha Ismaila, koji je de facto pakistanski ministar finansija, koji je rekao da im "rezovi u pomoći neće nanijeti štetu".

"To nije prednost koju imaju, jer je to nešto što su već drastično reducirali proteklih godina", naveo je Ismail.