SAD navode da je dogovor o taocima u Gazi i dalje 'moguć'

Portparol Stejt departmenta SAD Metju Miler, 18. jul 2023.

Sjedinjene Američke Države navele su u ponedeljak da i dalje nastoje da se postigne dogovor o oslobađanju talaca u Pojasu Gazi i ponovile upozorenje da Izrael ne pokreće ofanzivu u gradu Rafa bez plana kako osigurati bezbednost civila.

Izvori upoznati s razvojem događaja rekli su da se očekuje da direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns (William Burns) boravi u utorak u Kairu na novoj rundi pregovora o sporazumu uz posredovanje Katara, pošto je Izrael odbacio prvobitni odgovor Hamasa, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Pročitajte i ovo: Netanjahu odbacio zahteve Hamasa za prekid vatre, obećava borbu do 'apsolutne pobede'

"U predlogu koji je došao od Hamasa bio je niz zaista neodrživih stvari, ali verujemo da je dogovor moguć i nastavićemo da radimo na njemu", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller).

"Mislimo da su prednosti pauze i dogovora za taoce ogromne, ne samo očigledno za taoce koji bi bili oslobođeni, već i za humanitarne napore u Gazi i za našu mogućnost da počnemo da radimo na stvarnom i trajnom, održivom rešenju ovog sukoba", rekao je on.

Prema predlogu – koji je prvi put iznesen u razgovorima u Parizu u kojima su učestvovali Bernsa i visoki izraelski, katarski i egipatski zvaničnici – privremeno bi bile zaustavljene borbe u zamenu da Hamas oslobodi taoce.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, posle prošlonedeljnih razgovora sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony), odbacio je Hamasov kontrapredlog i obećao da će zadati "fatalni udarac" toj ekstremističkoj organizaciji koja je izvela napad 7. oktobra na Izrael.

U Izrael su u ponedeljak stigla dva oslobođena taoca posle noćnog bombaškog napada u Rafi u kojem je poginulo oko 100 ljudi, uključujući taoce.

Pročitajte i ovo: Izraelske snage oslobodile dva taoca, u napadu na Rafah ubijeni i ranjeni deseci Palestinaca

Udari su usledili nekoliko sati pošto je Netanjahu razgovarao telefonom s predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) koji je rekao da se SAD protive napadu na Rafu – gde se od početka rata sklonilo više od milion Palestinaca – bez plana kako osigurati bezbednost za civile. sigurnost.

"Jasno ćemo staviti do znanja – kao što smo uradili prošlog vikenda, kao što je predsednik učinio u razgovoru tokom vikenda – da bez takvog plana koji je verodostojan i koji oni mogu da izvrše, mi ne podržavamo pokretanje vojne operacije punog obima", rekao je Miler.

Izvor: AFP