SAD i Nemačka kritikuju traženje naloga za hapšenje izraelskih lidera

Predsednik SAD Džo Bajden, 8. maj 2024.

Sjedinjene Američke Države i Nemačka kritikovali su zahtev tužioca Međunarodnog krivičnog suda za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa zbog sumnje za ratne zločine, navodeći da se ne mogu izjednačavati Izrael i Hamas.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan podneo je zahtev sudu za izdavanje naloga protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta, kao i visokih lidera Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je zahtev tužioca Kana da se izda nalog za hapšenje izraelskih lidera "nečuven", preneo je Glas Amerike.

Pročitajte i ovo: Zahtjev međunarodnog tužioca pojačava pritisak na one koji podržavaju Izrael, ocjenjuje ekspert

"I da budem jasan: šta god da ovaj tužilac implicira, ne postoji jednakost - nikakva - između Izraela i Hamasa. Uvek ćemo biti uz Izrael protiv pretnji njegovoj bezbednosti", rekao je Bajden u saopštenju.

Tužilac Kan je rekao da veruje da su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i trojica lidera Hamasa – Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije – odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.

Nemačka je saopštila da je tužilac u zahtevu za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa stvorio "lažan utisak o jednakosti", preneo je AFP.

"Istovremeno traženje naloga za hapšenje protiv lidera Hamasa s jedne strane i dvojice izraelskih zvaničnika s druge strane dalo je lažan utisak jednakosti", naveo je u saopštenju portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

On je rekao daje Hamas izvršio "varvarski masakr" napadom na Izrael 7. oktobra, i da dalje "drži izraelske taoce u neopisivim uslovima, napada Izrael raketama i koristi civilno stanovništvo Gaze kao živi štit".

"Izraelska vlada ima pravo i dužnost da štiti i brani svoj narod od toga", rekao je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, dodajući da je u tom kontekstu "jasno da se primenjuje međunarodno humanitarno pravo sa svim njegovim obavezama".

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da SAD “suštinski odbacuju” Kanovu odluku.

"Odbacujemo tužiočevo izjednačavanje Izraela i Hamasa. To je sramotno. Hamas je brutalna teroristička organizacija koja je sprovela najgori masakr Jevreja od Holokausta i još drži desetine nevinih ljudi kao taoce, uključujući i Amerikance", naveo je Blinken.

On je rekao da su SAD još pre sukoba u Pojasu Gazi bile jasne u stavu da MKS nema nadležnost nad ovim pitanjem.

MKS je prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine na svetu. Države koje ga priznaju, njih 124, u obavezi su da odmah uhapse traženo lice ako se nalazi na njihovoj teritoriji, ali sud nema sredstava da izvrši naloge za hapšenje. Izrael i njegov glavni saveznik SAD nisu članovi MKS-a, kao ni Kina i Rusija.

Pročitajte i ovo:

Međunarodni tužilac zatražio hapšenje lidera Hamasa i Izraela Izrael i Hamas osuđuju zahtev tužioca za hapšenje njihovih lidera

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao da je potez MKS "skandalozan" i jednak napadu na žrtve 7. oktobra. On je rekao da je otvorio specijalnu ratnu kancelariju kako bi se suprotstavio potezu MKS, dodajući da nikakva sila u svetu neće sprečiti Izrael da vrati taoce iz Gaze i svrgne Hamas.

Hamas je saopštio da "snažno osuđuje" zahtev tužioca MKS-a.

"Pokret Hamas najoštrije osuđuje pokušaje tužioca Međunarodnog krivičnog suda da izjednači žrtvu sa dželatom izdavanjem naloga za hapšenje jednog broja palestinskih vođa otpora", navodi se u saopštenju Hamasa.

Poslednji rat u Pojasu Gaze izbio je 7. oktobra napadom Hamasa na jug Izraela, kada je, prema izraelskim podacima ubijeno oko 1.200 ljudi, a oko 250 uzeto za taoce. U sedam meseci izraelskih operacija rata u Pojasu Gazi je poginulo više od 35.000 ljudi, navode zdravstvene vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa.