Blinken: Postoji 'realna šansa' za postizanje sporazuma o oslobađanju talaca nakon ubistva lidera Hamasa

Američki državni sekretar Antony Blinken (lijevo) s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom u Tel Avivu, utorak, 22. 10. 2024.

Državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken (Antony Blinken) rekao je u sredu da izraelsko ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara predstavlja "stvarnu priliku" da se postigne sporazum o oslobađanju preostalih talaca koje još uvek drži militantna grupa u Pojasu Gaze, piše Glas Amerike.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu pre nego što je odleteo za Saudijsku Arabiju, Blinken je rekao da je Izrael postigao niz uspeha u ratu protiv Hamasa, uključujući degradiranje vojnih sposobnosti te grupe.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Evropska unija i drugi označili su Hezbolah i Hamas kao terorističke organizacije.

Najviši američki diplomata je rekao da preostaje vraćanje talaca kućama i privođenje rata kraju.

Blinken je rekao da se okončanje rata mora obaviti na način koji će držati Hamas podalje od Gaze i osigurati da izraelske trupe ne ostanu tamo.

Planovi za posleratnu Gazu, uključujući pitanja kao što su upravljanje, bezbednost, rekonstrukcija i šta međunarodna zajednica može da učini da pomogne Palestincima, biće tema Blinkenovih razgovora sa arapskim partnerima u narednim danima, rekao je on.

Nedelju dana nakon što je Blinken poslao pismo upozoravajući Izrael da mora da poveća količinu humanitarne pomoći koja stiže u Gazu ili će rizikovati da izgubi pristup vojnoj pomoći SAD, on je danas rekao da ima napretka, ali da ga mora biti više i da se on mora održati.

Blinken je rekao novinarima da je ranije ove godine izdao slično upozorenje, nakon čega je Izrael brzo omogućio povećanje pomoći, što međutim nije potrajalo. Pretnje su povezane sa zakonskim obavezama prema kojima dostavljanje humanitarne pomoći ne bi trebalo da ometa onaj koji prima američku vojnu pomoć.

Upitan da li je novo upozorenje prazna pretnja, Blinken je u sredu rekao: "Odlučan sam da poštujem zakon. Ja ću slediti zakon".

Blinken se u utorak sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) i drugim zvaničnicima tokom svoje 11. posete regionu otkako je erupcija Izraela i Hamasa pre više od godinu dana.

Pročitajte i ovo: Blinken pozvao Izrael da se fokusira na oslobađanje talaca i okončanje sukoba u Gazi


Netanjahu i Blinken su takođe razgovarali o tekućim borbama Izraela sa militantima Hezbolaha koje podržava Iran, sa sedištem u Libanu.

Izraelski lider je rekao da je Blinkenu potrebna bezbednosna i politička promena u Libanu koja bi omogućila raseljenim Izraelcima da se bezbedno vrate svojim domovima u severnom Izraelu.

Sastanak Blinken-Netanjahu usledio je šest dana nakon ubistva Sinvara i nešto više od nedelju dana nakon što su Sjedinjene Države zapretile da će zadržati deo američke vojne pomoći ako ne bude napretka u pružanju veće pomoći Palestincima u Gazi, gde Ujedinjene nacije kažu da se humanitarna kriza nastavlja nesmanjenom količinom.

U trenutku kada je do predsedničkih izbora u SAD ostalo samo dve nedelje, predsednik Džo Bajden zatražio je od Blinkena da se vrati na Bliski istok kako bi se založio za napredak u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi, videvši novu nadu nakon što je Izrael ubio Sinvara, arhitektu Hamasovog terorističkog napada 7. oktobra 2023. na Izrael u kom je ubijeno 1.200 ljudi i zarobljeno 250 talaca.

Pročitajte i ovo: Biden kaže da je prekid vatre u Libanu moguć, ali da je teže okončati rat u Gazi

Zvaničnici sad navode da je Sinvar bio nepopustljiv u pregovorima o prekidu vatre, ali od njegovog ubistva nisu započeli novi razgovori.

U izraelskoj kontraofanzivi u Pojasu Gaze ubijeno je više od 42.600 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze koju kontrolira Hamas, a Izrael navodi da broj poginulih uključuje nekoliko hiljada militanata Hamasa.

Blinken je na prethodnim putovanjima na Bliski istok nastojao da spreči da sukob preraste u regionalni rat. Ali Izrael od prošlog meseca vrši udare širom Libana kako bi uništio Hezbolah, koji kao i Hamas uživa podršku Irana.

Miler je rekao da je Blinken ponovo pozvao na "diplomatsku rezoluciju" u Libanu i poštovanje Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1701 iz 2006. koja poziva na dugoročno razoružanje Hezbolaha, ali i na povlačenje izraelskih snaga sa teritorije njegovog severnog suseda.

Uz izvještaje agencija AP, Reuters i AFP