Rusija, Kina i Iran nameravaju raspirivanje podela na izborima u SAD, kažu obaveštajni zvaničnici SAD

Kolažna fotografija predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Kamale Haris.

Američki obaveštajni zvaničnici upozorili su u utorak da "strani činioci" iz Rusije, Kine i Irana nameravaju da raspiruju narative kako bi podelili Amerikance uoči predsedničkih izbora u SAD 5. novembra i posle njih.

Zvaničnici su informisali novinare u konferencijskom pozivu, rekavši da su činioci iz tri zemlje izvukli pouke s prethodnih izbora u SAD i bolje su pripremljeni da iskoriste prilike za podsticanje nemira.

Zvaničnici su rekli da bi strani činioci mogli da razmotre fizičke pretnje i nasilje i da je velika verovatnoća da će sprovoditi operacije dezinformisanja kako bi stvorili nesigurnost i potkopali izborni proces.

Pročitajte i ovo: Ratovi i izborne manipulacije podrivaju slobode širom sveta, upozorava Freedom House

Strani činioci "i dalje nameravaju da raspiruju narative podele kako bi podelili Amerikance i podrili poverenje Amerikanaca u demokratski sistem SAD", rekao je zvaničnik iz Kancelarije Direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), koji je govorio pod uslovom da ne bude imenovan.

Ti strani činioci bi se mogli osloniti na već plasirane dezinformacije i sajber operacije, ali bi takođe mogli da razmotre fizičke pretnje i nasilje, dodao je zvaničnik ODNI.

"Neki strani činioci takođe imaju kapacitet da podstaknu proteste i preduzmu nasilne akcije tokom (postizbornog) perioda. Konkretno, Iran i Rusija su verovatno radi da bar razmotre taktike koje bi doprinele takvom nasilju", rekao je zvaničnik.

Zvaničnici su rekli su da, iako Rusija, Kina i Iran predstavljaju glavnu pretnju u aktivnostima uticaja na izbore u inostranstvu, nisu videli nikakvu saradnju između njih.

Dodali su da, iako strani činioci možda žele da ometu glasanje na dan izbora kroz već uspostavljene kampanje dezinformacija, sistem glasanja je dovoljno bezbedan da ne mogu da promene ishod, i da nema naznaka da Rusija, Kina ili Iran planiraju značajne napade na izbornu infrastrukturu.

Sve tri zemlje su odbacile tvrdnje da žele da se mešaju sa američke izbore.

Prema zvaničniku ODNI-ja, takvi činioci koriste društvene medije da utiču na izbore za predsednika i Kongres, a neke objave na društvenim mrežama će verovatno generisati veštačka inteligencija.

Kao primer, zvaničnik ODNI je ukazao na objavu na mreži X ovog meseca koju su generisali, kako je on nazvao, ruski činioci za ostvarivanje uticaja koji su izneli lažne optužbe protiv guvernera Minesote Tima Valca (Walz), potpredsedničkog kandidata Demokratske partije.

Obaveštajne agencije su ocenile da su sadržaj kreirali ruski činioci, rekao je zvaničnik ODNI-ja. Analiza američkih obaveštajnih agencija je ukazala na "nekoliko pokazatelja manipulacije" saglasnih s postupanjem ruskih činilaca, rekao je zvaničnik.

Sadržaj uključuje neosnovane optužbe o vremenu dok je Valc bio učitelj. Digitalni istraživači, uključujući analitičare iz Majkrosofta (Microsoft), ranije su povezali video sa Rusijom, ali savezne vlasti nisu potvrdile vezu.

Obaveštajne agencije SAD već mesecima procenjuju da bi Rusija više volela da se bivši predsednik Donald Tramp (Trump) vrati u Belu kuću nego da pobedi potpredsednica Kamala Haris (Harris) iz Demokratske partije.

Zvaničnici obaveštajnih službi su rekli da očekuju još pojačanja ruskog podsticanja protesta ako Haris pobedi na izborima.

Prema izveštajima Reutersa i AP-a