Google izgubio veliki antimonopolski spor zbog dominacije u pretrazi interneta

Logo Gugla, 22. april 2024.

Sudija u SAD u ponedeljak je presudio da sveprisutni Guglov (Google) pretraživač nezakonito koristi svoju dominaciju kako bi ugušio konkurenciju i suzbio inovacije u seizmičkoj odluci koja bi mogla da uzdrma internet i omete jednu od najpoznatijih svetskih kompanija.

Dugo očekivana odluka koju je doneo američki okružni sudija Amit Mehta usledila je skoro godinu dana posle početka suđenja u kojem se američko Ministarstvo pravde suprotstavilo Guglu u najvećem antimonopolskom sporu u SAD u poslednjih četvrt veka.

Posle pregleda niza dokaza koji su uključivali svedočenja najviših rukovodilaca u Guglu, Majkrosoftu (Microsoft) i Epl (Apple) tokom prošlogodišnjeg 10-nedeljnog suđenja, Mehta je doneo odluku koja bi mogla da promeni tržište tri meseca pošto su dve strane iznele svoje završne reči početkom maja.

To predstavlja veliki neuspeh za Gugl i njegovu krovnu kompaniju Alfabet (Alphabet Inc), koji uporno tvrdi da njegova popularnost potiče od ogromne želje potrošača da koriste pretraživač toliko dobar u onome što radi da je postao sinonim za pretrage interneta.

Guglov pretraživač trenutno obrađuje oko 8,5 milijardi upita dnevno širom sveta, što je skoro dvostruko veći dnevni obim u odnosu na pre 12 godina, pokazuje nedavna studija koju je objavila investiciona kompanija BOND.

Gugl će gotovo izvesno uložiti žalbu na odluku u procesu koji bi na kraju mogao dospeti na Vrhovni sud SAD.

Zasad, odluka opravdava antimonopolske regulatore u Ministarstvu pravde, koji su tužbu podneli pre skoro četiri godine dok je Donald Tramp (Trump) još bio predsednik, i eskalira napore da se obuzda moć Big Techa tokom administracije predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Pročitajte i ovo: Američki regulatori kreću u antimonopolsku istragu o ključnim kompanijama u industriji AI

Slučaj je prikazao Gugl kao tehnološkog siledžiju koji je metodično osujećivao konkurenciju kako bi zaštitio pretraživač koji je postao središnji deo mašine za digitalno oglašavanje koja je prošle godine ostvarila prihod od skoro 240 milijardi dolara.

Advokati Ministarstva pravde su tvrdili da mu je monopol Gugla omogućio da oglašivačima veštački naplaćuje visoke cene, dok istovremeno uživa u luksuzu da ima više vremena i novca za ulaganje u poboljšanje kvaliteta svog pretraživača što šteti potrošačima.

Gugl je ismevao te navode, navodeći da su korisnici menjali pretraživače kada bi postali razočarani rezultatima koje su dobijali. Na primer, Jahu (Yahoo) — sada manji igrač na internetu — bio je najpopularniji pretraživač tokom 90-ih pre nego što se pojavio Gugl.

Potencijalni ishod mogao bi dovesti do široke naredbe koja bi od Gugla zahtevala da demontira neke od stubova svog internet carstva ili da ga spreči da izdvaja više od 20 milijardi dolara godišnje kako bi osigurao da njegov pretraživač automatski odgovara na upite na Ajfonu (iPhone) i drugim uređajima povezanim na internet.

Ako dođe do značajnih potresa, to bi se moglo ispostaviti kao dobit za Microsoft, čija je moć potkopana kasnih 90-ih kada ga je Ministarstvo pravde u antimonopolskom slučaju optužilo za zloupotrebu dominacije operativnog sistema Vindovs (Windows) na personalnim računarima da bi se isključila konkurencija.

Taj slučaj Majkrosofta se na nekoliko načina odrazio u ovom pokrenutom protiv Gugla i sada bi rezultat takođe mogao biti sličan. Baš kao što je borba protiv monopola Majkrosofta stvorila prepreke koje su otvorile više mogućnosti za Gugl posle njegovog početka 1998, odluka protiv Gugla mogla bi biti od koristi za Majkrosoft, čija je tržišna vrednost preko 3.000 milijardi dolara. Nekada je Alfabet vredeo više od Majkrosofta, ali sada zaostaje za svojim rivalom sa tržišnom vrednošću od oko 2.000 hiljade milijardi dolara.

Pored koristi Majkrosoftovom Bing pretraživaču, rezultat presude bi mogao da naškodi Guglu u kritičnom momentu razvoja veštačke inteligencije. I Majkrosoft i Gugl su među liderima u veštačkoj inteligenciji u bici na koju bi sada mogla uticati Mehtina odluka koja potresa tržište.

Izvor: AP