DeSantis nasuprot tradicionalnih republikanaca odbacuje značaj Ukrajine

Guverner Floride Ron Desantis i tadašnji predsednik SAD Donald Tramp na sastanku u Beloj kući, Vašington 28. april 2020.

Guverner Floride i verovatni kandidat za republikansku nominaciju Ron Desantis (DeSantis) izjavom da pomaganje Kijevu nije u američkom "vitalnom nacionalnom interesu" svrstao se uz bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) po pitanju ruske invazije na Ukrajinu.

Time je naglašena podela među američkim konzervativcima u pogledu rata u Ukrajini, ali i nagovešteno moguće razbijanje jedinstva Zapada naspram ruske agresije na susednu zemlju, pišu svetski mediji.

Uz Trampa

Desantis je ponedeljak, 13. marta, rekao da SAD ne treba nužno da pomažu Ukrajini u odbrani od ruske invazije i da bi umesto toga trebalo da usmere resurse na pitanja bliža Amerikancima, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

"Dok SAD imaju mnoge vitalne nacionalne interese – obezbeđivanje naših granica, rešavanje krize spremnosti naše vojske, postizanje energetske bezbednosti i nezavisnosti, i držanje pod kontrolom ekonomske, kulturne i vojne moći Komunističke partije Kine – sve veće uplitanje u teritorijalni spor Ukrajine i Rusije nije jedan od njih", naveo je Desantis u izjavi objavljenoj na emisiji Takera Karlsona (Tucker Carlson) na televiziji Foks njuz (Fox News).

Izjava u odgovoru na upitnik koji je Karlson poslao potencijalnim predsedničkim kandidatima Republikanske partije, bila je zapravo nadovezivanje na komentar koji je izneo na toj televiziji prošlog meseca kada je rekao da je trenutna politika SAD prema Ukrajini "praktično blanko ček".

Desantis se time stavio u poziciju sličnu stavu Trampa koji je u ponedeljak na predizbornom skupu za rat u Ukrajini rekao da je "katastrofalan", dodajući da će, ako bude ponovo izabran, ubrzano pregovarati o njegovom okončanju.

Tramp i Desantis su zauzeli pozicije suprotne snažnoj podršci Ukrajini koju daju drugi potencijalni republikanski predsednički kandidati, uključujući bivšeg potpredsednika Majka Pensa (Mike Pence) i bivšu ambasadorku SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli (Nikki Haley).

Podela među američkim konzervativcima

Desantis se svojom izjavom distancirao od republikanaca u Kongresu, što, prema pisanju Fajnenšl tajmsa (The Financial Times), naglašava sve veći razdor među američkim konzervativcima između izolacionista i jastrebova koji bi mogao da ugrozi buduću pomoć Kijevu.

Guverner Floride još nije zvanično objavio kandidaturu za predsednika na izborima 2024, mada se očekuje da će zvanično ući u predsedničku trku kasnije ovog proleća.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je on među republikancima u najboljoj poziciji za duel s bivšim predsednikom Trampom koji je već objavio svoju kandidaturu i koji vodi u većinu anketa za izbore za republikansku predsedničku nominaciju.

Tramp već dugo zagovara izolacionizam i sve jače napada Belu kuću zbog pristupa ratu u Ukrajini, ističe britanski list. U svojoj izjavi Karlsonu, koji je u svojoj emisiji hvalio ruskog predsednika Vladimira Putina i dovodio u pitanje američku podršku Ukrajini, Tramp je naveo da Rusija "definitivno ne bi napala Ukrajinu" da je on u Beloj kući.

Tramp je insistirao da Evropa "mora da plati makar koliko SAD plaćaju u pomaganju Ukrajini", kao i da vrati SAD "razliku" između onoga što su Vašington i Evropa već odvojili.

Razlike po pristupu Ukrajini postoji i među republikancima u Kongresu, ukazuje Fajnenšl tajms.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) snažno zagovora podršku Kijevu i nedavno je rekao da ta pomoć nije "čin milosrđa" već "direktno ulaganje u naše osnovne nacionalne interese".

S druge strane predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin Makarti (Kevin McCarthy), koji je u poziciji da spreči dalje pakete pomoći budući da njegova stranka ima većinu u donjem domu Kongresa, zauzeo je više izolacionistički stav, rekavši da ne bi trebalo da bude "blanko ček" za Ukrajinu.

Raskid s intervencionističkom politikom

Stajanjem na stranu Trampa po pitanju Ukrajine, Desantis je razgnevio republikanske jastrebove i izazvao brzu reakciju establišmentskih republikanaca, piše Njujork tajms (The New York Times).

Guverner Floride je time i zacementirao republikanski pomak od jastrebovske spoljne politike do kojeg je došlo tokom protekle decenije i koji je naglašen Trampovim političkim usponom.

Pročitajte i ovo: Da li je Ron DeSantis novi Tramp?

Tramp i Desantis, koji zajedno imaju podršku 75 odsto republikanaca u anketama pred stranačke izbore, u velikoj meri su saglasni oko Ukrajine, signalizirajući oštar raskid s intervencionističkim pristupa bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg (George W. Bush).

Republikanski senator Lindzi Grem (Lindsey Graham) rekao je da "ne može više da se ne slaže" s načinom na koji je Desantis okarakterisao rat u Ukrajini.

"Pristup Nevila Čemberlena (Neville Chamberlain) agresiji nikada ne završi dobro", rekao je Grem, upoređujući Desantisa s predratnim britanskim premijerom koji je udovoljavao nacističkom vođi Adolfu Hitleru. "Ovo je pokušaj Putina da prepravi kartu Evrope silom oružja".

Desantis je opisujući sukob u Ukrajini kao "teritorijalni spor", odbacio argument da je Putinova agresija ugrozila posleratni međunarodni poredak. On i Tramp takođe nedvosmisleno odbacuju ideju da je reč o ratu za odbranu "slobode", kako to smatraju njihovi potencijalni rivali za republikansku predsedničku nominaciju, Pens i Hejli.

S druge strane, takođe postoji oštra podela između stavova elite među republikancima i stavova glasača te partije. Dok su mnogi visokopozicionirani republikanci ogorčeni zbog Desantisove izjave, on i Tramp su bliži prosečnom republikanskom glasaču od republikanaca poput Mekonela koji pozivaju predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da učini više u podršci Ukrajini.

Pročitajte i ovo: Izveštač iz Bele kuće o greškama predsednika SAD u vezi s Putinom

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je sve veći broj običnih republikanaca skeptičan prema značaju Ukrajine za SAD i da su otvoreni za scenario u kojem Ukrajina ustupa teritorije Rusiji ako bi to značilo uspostavljanje mira, ukazuje Vašington post.

Anketa koju je u januaru uradio Pju risrč senter (Pew Research Center) pokazala je da 40 odsto republikanskih birača smatra da SAD daju previše podrške Ukrajini, dok je samo 17 odsto reklo da SAD ne rade dovoljno.

Moguće pukotine u jedinstvu Zapada

Desantisovi stavovi takođe odražavaju sve veći konsenzus među desničarskim glasačima, koji su izgleda odavno odbacili antikremljovski duh konzervativnog heroja Ronalda Regana (Reagan).

A to je, ukazuje Vašington post, i u suprotnosti s pristupom Bajdena i njegovih evropskih saveznika, koji su obećali da će pružati pomoć Ukrajini protiv invazije i koji insistiraju da neće Kijevu nametati kakvi treba da budu uslovi za mir.

Svojom izjavom Desantis je pokazao i kako bi mogle da se pojave pukotine u jedinstvu Zapada po pitanju Ukrajine, ocenjuje list u analizi.

Sumnje u pogledu Zapadnog pristupa ratu u Ukrajini, Desantisa stavljaju u društvo s grupom evropskih političara s krajnje desnice u Evropi.

Neki, poput bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi), čija je stranka deo vladajuće koaliciji u Rimu, krive Kijev i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za provociranje ruske invazije.

Drugi poput liderke francuske krajnje desnice Marin Le Pen (Marine) i mađarskog premijera Viktora Orbana žele obustavu isporuka oružja i trenutni prekid vatre, pozivajući na "mir", što, prema kritičarima, isključivo odgovara Rusiji.