'Srednjevjekovne metode' zatvaranja ruskih vojnika koji odbijaju da ratuju

Grupa ruskih vojnika koji su odbili da ratuju u slikana je u podrumu u ukrajinskoj regiji Donjeck u decembru 2022.

Ruski vojnik osuđen za neposlušnost bio je među grupom vojnih obveznika koji su optužili svoje nadređene da su ih zatvorili u podrum u istočnoj Ukrajini nakon što su odbili da se bore. Bili su podvrgnuti nehigijenskim životnim uslovima i nedovoljnoj prehrani, navodi se u izvještaju nezavisne ruske medijske kuće.

Presuda od 13. jula za vojnika Jevgenija Frolova u gradu Spask-Dalni na dalekom istoku došla je nekoliko dana nakon pojavljivanja video snimaka na kojima se navodno vide ruski vojnici u Ukrajini koji su zatočeni zato što su odbili da idu na prvu liniju fronta s nedovoljnom opremom i podrškom, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Zaključani smo u ovoj jami jer smo odbili da idemo na ratište", čuje se glas muškarca koji se ne vidi na snimku, dok video prikazuje muškarce u maskirnim uniformama kako leže u vlažnoj podrumskoj prostoriji sa oljuštenim zidovima.

"Nema komandira koji bi nas odveli na prvu liniju ratišta. Nema opreme, timova za evakuaciju, radio veze. Bačeni smo u šumu kao psi", dodaje muškarac u videu koji je 8. jula objavio nezavisni ruski Telegram kanal Astra.

Ovaj video snimak je jedan od posljednjih dokaza za postojanje više od desetak takvih improvizovanih objekata u kojima se drže navodno kažnjeni ruski vojnici koji odbijaju da se bore u Ukrajini, objavila je Astra, koja je muškarce sa video snimka identifikovala kao pripadnike 60. samostalne motorizovane streljačke brigade ruske vojske.

Frolov, vojnik osuđen za neposlušnost na vojnom sudu u Spask-Dalniju, bio je među grupom ruskih vojnih obveznika koji su navodno držani u sličnom podrumu u selu Zavitne Bazanja na teritoriji pod ruskom kontrolom u ukrajinskoj istočnoj regiji Donjeck, izvijestila je Astra.

RSE nije mogao da nezavisno potvrdi da je Frolov bio držan u tom podrumu jer je odbio da se bori u Ukrajini, iako na Internet stranici vojnog suda u Spask-Dalniju stoji da je osuđen za neposlušnost.

Osuđen je na dvije i po godine zatvora, prema pisanju Astre, koja je citirala njegovu rodbinu i drugove vojnike.

Upiti poslati Frolovljevom navedenom advokatu ostali su bez odgovora do 15. jula .

'Divljačke metode'

Jelena Popov, aktivistkinja za prava ruskih vojnika rekla je za Ruski servis RSE, da je osnovni cilj zatvaranja vojnika u blizini ratišta "prisiliti ih da ponovo odu na front".

"Komandir u ratnoj zone ne mora da osobu stavi u zatvor, ali mora da je prisili ovdje i sada da ubija i da pogine. To je razlog da se pribjegava takvim divljačkim metodama", rekla je Popov, nazivajući ovu praksu "jednostavno srednjevjekovnom".

Pročitajte i ovo: Majka ruskog dobrovoljca promijenila mišljenje o Putinovom ratu

U novembru 2022. jedan ruski vojnik koji je navodno držan u podrumu zajedno sa Frolovom u Zavitne Bazanja jer je odbio da se bori podnio je žalbu Ruskom istražnom komitetu navodeći "taktičke i strateške pogrešne procjene više komande, stalno laganje podređenih i nedovoljnu medicinsku i drugu podršku".

"Moje povjerenje u komandire je poljuljano", napisao je vojnik Mihail Nosov u žalbi.

Maksim Grebenjuk, advokat koji je zastupao Nosova u decembru je rekao za Ruski servis RSE da za klijente ima nekoliko ruskih vojnika koji su "bačeni u podrume gdje su držani u nehumanim uslovima bez formalizacije proceduralne dokumentacije, bez donesenih presuda".

Popova je rekla za Ruski servis RSE da vojnici koji su podvrgnuti takvim kaznama često oklijevaju da se upuste u pravne bitke.

"Oni su bili pod stresom dugo vremena, u uskovima u kojima ne postoji zakon već samo sila i nasilje", rekla je Popova.

Rodbina vojnika prikazanih na video snimku iz podruma objavljenom sredinom jula rekli su Astri da nisu mogli da kontaktiraju vojnike nakon što je snimak objavljen na internetu.