Ruski patrijarh izbegao sankcije EU na insistiranje Mađarske

Ruski patrijarh Kiril

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril je, na insistiranje Mađarske, uklonjen sa liste iz poslednje runde sankcija Evropske unije (EU) zbog invazije Rusije na Ukrajinu, četvoro evropskih diplomata izjavilo je za Asošijeted pres (AP).

Šesti paket sankcija, koji uključuje embargo na većinu uvoza ruske nafte u blok od 27 zemalja do kraja godine, odobrili su ambasadori u četvrtak nakon političkog dogovora koji su lideri EU postigli ranije ove sedmice.

Diplomate su govorile pod uslovom anonimnosti jer identitet novih sankcionisanih lica tek treba da bude objavljen. Sankcije će u petak usvojiti Savet EU.

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril je prvobitno bio uključen među pojedince koje je blok želeo da sankcioniše, ali taj predlog je treba da bude jednoglasno odobren. Skinut je sa liste na insistiranje Mađarske, koja se doživljava kao najbliži saveznik Moskve u bloku.


Mađarski premijer Viktor Orban zapretio je da će blokirati ceo paket sankcija na samitu lidera ukoliko ne dobije garancije da njegova zemlja neće odmah biti pogođena naftnim embargom. Mađarska je više zavisna od ruske energije nego većina zemalja EU.

Pročitajte i ovo: EU zabranila uvoz dve trećine ruske nafte

Mađarska vlada je rekla da bi sankcionisanje Kirila bilo neprikladno imajući u vidu poštovanje verskih sloboda.

Kiril, poglavar jedne od najvećih i najuticajnijih crkava u istočnom pravoslavlju, opravdao je invaziju Rusije sa duhovnog stanovišta, opisujući je kao "metafizičku" bitku protiv Zapada i njegovih "gej parada".

Pročitajte i ovo: Uloga crkve u istorijskim tenzijama Rusije i Ukrajine

U slučaju da se nađe na udaru sankcija, Kiril bi se suočio sa zabranom putovanja i zamrzavanjem imovine.

Kiril je ponovio Putinove neosnovane tvrdnje da je Ukrajina bila angažovana u "istrebljivanju" ruskih lojalista u Donbasu, istočnom regionu Ukrajine gde se separatisti koje podržava Rusija bore protiv ukrajinskih snaga od 2014.

Prema saopštenju Francuske koja predsedava Evropskom Unijom, među onima koji će biti sankcionisani u petak spadaju pripadnici ruskog bezbednosnog i vojnog aparata, posebno oni koji su povezani sa masakrima u kijevskom predgrađu Buča.

Sankcionisani su i industrijski i tehnološki subjekti "povezani sa ruskom agresijom" i "oligarsi i akteri ruske propagande i članovi njihovih porodica".

Najveća ruska banka, Sberbanka, sada će biti isključena iz SWIFT-a, glavnog globalnog sistema za finansijske transfere. EU je ranije zabranila pristup ovom sistemu nekolicini manjih ruskih banaka. Takođe, tri ruska medija optužena za propagandu biće sprečena da distribuiraju svoj sadržaj u EU.

Izvor: AP