SAD sankcionirao dvoje ruskih hakera

Ilustrativna fotografija

Sjedinjene Američke Države uvele su 19. jula sankcije za dvoje vođa ruske hakerske skupine Cyber Army of Russia Reborn, navodeći njihovu ulogu u ciljanju kritične američke infrastrukture.

Julija Vladimirovna Pankratova i Denis Olegovič Degtjarenko su vođe grupe i glavni hakeri, navodi se u saopćenju Ministarstva financija SAD-a, prenosi Reuters.

Njihova grupa, poznata kao CARR, izvodila je kibernetičke napade u Ukrajini i zemljama i firmama koje podržavaju Kijev. Prošle je godine CARR počeo tvrditi da je izveo napade na više ključnih infrastrukturnih projekata u Sjedinjenim Državama i Europi, navodi se.

"Napori CARR-a i njegovih članova da ciljaju našu kritičnu infrastrukturu predstavljaju neprihvatljivu prijetnju našim građanima i našim zajednicama, s potencijalno opasnim posljedicama", rekao je Brian Nelson, zamjenik ministra Ministarstva financija zadužen za terorizam i financijsku obavještajnu službu.

Američki tehnološki gigant Microsoft je prošlog mjeseca saopćio da ruski kibernetički napadi postaju još "agresivniji" i upozorio da bi Moskva mogla produbiti suradnju s američkim protivnicima u ciber-prostoru, što će znatno otežati sprječavanje upada.

Pročitajte i ovo:

Microsoft kaže da je Rusija još 'agresivnija' u sajber prostoruRuski programer zlonamjernog softvera Trickbot osuđen na pet godina zatvora u SAD-u