'Ruski Banksy' osuđuje rat u Ukrajini

Mural sa porukom "Nebo bez raketa" (sa poljem suncokreta, nacionalnim simbolom Ukrajine), "Dvostruki portret" i "Nostalgija", djela su lokalnog umjetnika Vladimira Ovčinjikova u ruskom gradu Borovsku, oko 115. kilometara jugozapadno od Moskve, 7. decembra.

Nakon penzionisanja 1999., Ovčinjikov (85) je naslikao bezbroj murala koji prikazuju stanovnike, historijske ličnosti i žrtve represija iz staljinističkog perioda.

Međutim, mural djevojke u plavo-žutoj haljini, inače bojama ukrajinske zastave, dok bomba pada na njen dom sa natpisom "Stop", u suprotnosti je sa novim zakonima koje je donijela ruska vlada a kojim se kažnjava protivljenje "vojnoj kampanji" u Ukrajini.

Plakat koji promoviše ruske oružane snage stoji u pozadini dok Ovčinnikov crta novi mural u Borovskoj, 7. decembra.

Ovčinjikov je rekao agenciji Reuters da je njegov mural ukrajinske djevojke kasnije prefarban i da mu je naloženo da plati kaznu od 35.000 rubalja (554 dolara) za krivično djelo "diskreditacije ruske vojske", za koje je predviđena i maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Golub mira Ovčinjikova krasi zid u Borovsku.

Ovaj motiv je nacrtao na mjestu na kojem je nekada bila slika ukrajinske djevojke, ispisavši riječ "bezumiye" ("ludost" na ruskom), napisanu latiničnim slovom Z, koje je postalo simbol onoga što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Policija ga je odmah prefarbala.

Umjesto oslikanog murala, nacrtao je riječi "pozor" (sramota), "fijasko"  i "basta" (dovoljno), svaka sa latiničnim slovom Z. Svaku redom je policija prefarbala.

Mural Ovčinjikova i u dvorištu bivšeg zatvora, koji je u Borovsku sada postao turistička lokacija.

Politički osjetljive teme nisu mu strane. Tako je Ovčinjikov više puta pokušavao da upravo spomen-obilježjima i muralima oda počast žrtvama sovjetske represije u gradu.

Ovčinjikov crta bombe na zidu u Borovsku.

Smatra da je njegov aktivizam, koji uključuje i održavanje njegove internetske stranice posvećene žrtvama političkog terora, često na meti jer je u suprotnosti sa poželjnim narativom Kremlja koji veliča SSSR i njegovu ulogu u porazu nacističke Njemačke, dok istovremeno prešućuje o najmračnijim poglavljima sovjetske historije.

Mural dvije žene kako se drže za ruke sa trakama koje odgovaraju bojama ruske i ukrajinske zastave i riječju "Nostalgija" - do sada je ostao netaknut. Ovčinjikov je za AFP izjavio da je mural zapravo kopija postera iz sovjetskog perioda.

"Ovo prijateljstvo je uništeno, možemo samo da budemo nostalgični", poručio je.

Ovčinjikov hoda pored zgrade na čijoj su fasadi njegova djela sa prikazima istaknutih ljudi koji su dali doprinos istraživanju svemira.

Svoje protivljenje ratu u Ukrajini potkrjepljuje porodičnom tragedijom iz sovjetskog perioda. Njegovog djeda su Lenjinovi boljševici strijeljali 1919. godine, a njegov otac je uhapšen tokom Staljinovih čistki 1937. godine.

"Tema političke represije i njena zatvorenost, brisanje historijske memorije, je isto kao i ovo što se sad dešava sa Ukrajinom", zaključio je Vladimir Ovčinjikov.