Wagnerovi plaćenici obučavaju bjeloruske vojnike blizu granice s Poljskom

  • RSE

Ova slika borca ruske plaćeničke grupe Wagner koji upravlja dronom u regiji Brest u zapadnoj Bjelorusiji, jedna je od nekoliko koje su bjeloruski i ruski mediji objavili 20. jula.

Na slikama se vidi kako bjeloruske trupe, uključujući i ove vojnike koji koriste automatske bacače granata, obučavaju Wagnerovi plaćenici "manje od 5 kilometara" od poljske granice, navodi bjelorusko ministarstvo odbrane.

Tabla na poljskom upozorava da je bjeloruska granica blizu, blizu rijeke Bug 20. jula.

Na poljskoj strani granice oko sela Kolpin-Ogrodniki, novinari Reutersa su izvijestili da su 20. jula čuli pucnjavu sa bjeloruske teritorije.

U Kolpin-Ogrodnicima, Agata Moroz je zabrinuto rekla novinarima Reutersa, "svi govore da će se nešto dogoditi, da će se nešto sigurno dogoditi".

"Bojim se. Imam sina u vojsci. On je vojnik. Zabrinut sam za njega. Imam unuke. Imam muža invalida. Najviše brinem za njih", rekla je Moroz.
 

Drugi mještani u poljskom selu prijavili su da su čuli helikoptere kako lete posljednjih dana iznad bjeloruske teritorije u blizini granice. Poljska je članica NATO-a od 1999. godine.

Bjeloruski vojnik upravlja automatskim bacačem granata.

Varšava je 20. jula objavila da će premjestiti vojne jedinice na istočnu granicu Poljske, posebno zbog prisustva Wagnerovih boraca u Bjelorusiji.

Bjeloruski vojnici i borci Wagnera na oklopnom vozilu na poligonu u bjeloruskoj regiji Brest.

U postu na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Bjelorusije, citiran je vojnik koji je rekao da nam borci Wagnera "stalno pokazuju nove trikove i dijele svoja iskustva iz borbenih dejstava. Nema puno vremena za odmor, ali ovo iskustvo je jako cool i potrebno nam je".

Satelitski snimak vojne baze u Tselu, Bjelorusija, 16. jula. Vjeruje se da je ovo mjesto glavno logorište Wagnerovih boraca nakon što je grupa ruskih plaćenika odustala od pobune protiv ruskog vojnog vrha u junu.

 

Bjeloruski i Wagnerovi borci treniraju u blizini poljske granice.

Poljski zvaničnik nazvao je zajedničke vježbe "jasnom provokacijom".
 

Borac sa ruskom zastavom sa još jednim vojnikom tokom zajedničkih vježbi.

Kremlj se 20. jula izjasnio, a portparol Dmitrij Peskov je rekao novinarima da je premještanje trupa Poljske na njenu istočnu granicu "razlog za zabrinutost", dodajući da je "agresivnost Poljske realnost".

Fotografije koje su objavili ruski i bjeloruski državni mediji prikazuju borce iz zloglasne Wagnerove plaćeničke grupe kako obučavaju bjeloruske snage, dok Poljska prebacuje trupe na svoju istočnu granicu.