Ruski Wagner pretrpio najveći vojni poraz na području afričkog regiona Sahel

Plaćenici Wagnera na sjeveru Malija (foto arhiv)

Pedesetak pripadnika ruske plaćeničke paravojske Wagner ubijeno je u napadu džihadista i pobunjenika na sjeveru Malija u Africi, pri čemu su bar dvojica zarobljena, i to je, prema ocjeni jednog analitičara, najveći poraz na bojnom polju koji je ova tajnovita formacija doživjela godinama unazad na ovom području, piše AP.

Wagnerovci su se prošlog vikenda vozili u konvoju duž granice Malija i Alžira kada su ih iz zasjede napali pripadnici Al Kaide, udruženi sa lokalnim pobunjenicima, rekao je specijalista za podsaharski region Sahela Vasim Nasr, koji radi za bezbjednosnu tink-tenk organizaciju Sufan centar.

Nasr je prebrojao 50-ak žrtava sa jednog snimka koji prikazuje posljedice napada.

Wagnerovi plaćenici su se zajedno sa vojskom Malija borili sa pobunjenicima iz plemena Tuarega.

Potom je plaćenički konvoj bio prinuđen u povlačenje i tada je zašao na teritoriju pod kontrolom džihadista iz Al Kaide, gdje je upao u zasjedu, rekao je Nasr.

Wagner je potvrdio preko Telegrama da je dio njegovih boraca ubijen zajedno sa malijanskim vojnicima u borbi sa stotinama naoružanih boraca.

Plaćenička grupa nije navela koliko je ljudi izgubila u bici.

Armija Malija je navela da je izgubila dva vojnika i ubila 20 pobunjenika.

Al Kaida je preko vikenda saopštila da je ubila 50 pripadnika Wagnera "u osveti za masakre koje su oni počinili" u centralnom i sjevernom Maliju tokom višegodišnjih borbi sa ekstremistima.

Taureški pobunjenici su saopštili da im se predao neodređen broj plaćenika i malijanskih vojnika.

AP nije za sada u mogućnosti da provjerio video snimak na koji se Nasr poziva.

"Ovo je stvarno važno. Nikada se ranije nije desilo na afričkom tlu, i to će da da promijeni dinamiku", rekao je Nasr.

"Oni (Wagner) više neće slati razularene ekspedicije poput ove ka granici sa Alžirom. Hvalisali su se kako im dobro ide i koliko su jaki, ali oni nemaju ljudstva da rade ovo zadugo ili da drže teritoriju kako bi obezbijedili raspoređivanje snaga", dodao je Nasr.

čitajte

Državni udar u Nigeru nova prilika za plaćeničku grupu Wagner u AfriciRusija povećava uticaj u AfriciPlaćenici Wagnera dovedeni u vezu s masakrom u Maliju

Rusija je zadobila politički kapital na pogoršanju odnosa Zapada sa tri zemlje podsaharske oblasti Sahel u kojima su izbili vojni pučevi, pa je tamo poslala borce i pojačala uticaj.

Wagner je aktivan u Sahelu, a plaćenici profitiraju na zaplijenjenim mineralnim bogatstvima u zamjenu za bezbjednosne usluge koje pružaju pučističkim vladama.

Wagner je prisutan u Maliju od kraja 2021. godine, kada je tamo izbio puč, i zamijenili su francuske vojnike i međunarodne mirovne snage u borbi sa džihadistima i pobunjenicima koji napadaju stanovništvo u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje više od 10 godina.

Procjenjuje se da Wagner u Maliju ima oko 1.000 boraca. Ta formacija se optužuje da pomaže u napadima dronovima koji ubijaju civile.