Rusi u Siriji: Patriotske video igre

Sirija? Irak? Avganistan? Ne, to je Arma-3. Potražite u vašoj najbližoj prodavnici videoigara.

Sa približavanjem predsjedničkih izbora u Rusiji 18. marta koriste se sva raspoloživa sredstava za promovisanje i podizanje patriotskog naboja kod Rusa, uključujući i video igrice koje se predstavlju kao snimci sa bojnog polja u Siriji.

Insert emitovan na ruskoj državnoj TV u nedjelju 25. februara, postao je hit na društvenim mrežama.

Insert iz video igre Arma-3 montiran je u prilogu koji je ilustrovao sudbinu pilota Romana Filipova, oborenog iznad Sirije ranije ovog mjeseca, i kojeg je Kremlj nagradio sa službu.

Snimak pokazuje jasan pogled kroz snajperski optički nišan iz kojeg se u daljini vide vojna kola u plamenu, pogođena iz vazduha ruskim avionom.

Čitav segment je prikazan u prigodi obilježavanja Dana branilaca otadžbine, ruskog državnog praznika.

Problem je samo što klip koji je trajao samo sekundu, nije iz Sirije niti sa ruskog snajperskog nišana, već iz video igre Arma-3, što su oštra oka ljubitelja kompjuterskih igrica odmah primijetila nakon čega je insert postao hit na društvenim mrežama.

Producenti na Voskesenkoje Vremaja, informativnog sedmičnika i jednog od najvećih i najuticajnijih državnih TV kanala u Rusiji, u nedjelju uveče (25. februar) su se izvinili i optužili urednički previd za taj propust.

Pišući za rusku stranicu o internet tehnologijama TJournal, jedan komentator je iznio teoriju da nema ništa zločesto u objavljenom insertu već da on, prije svega, reflektuje godine gledalaca tog kanala, poručivši da ko god da je stavio insert u prilogu, zaključio je da su među njihovom publikom rijetki oni koji su igrali video igre, a kamoli Arma-3.

Dok se slučaj uglavnom minimalizuje, incident je posljednji u seriji medijskih upotreba video igara ili drugi izvora za ozbiljne informativne priče u kojima se predstavljaju kao nešto sasvim drugo.

Ranije ovog mjeseca, nakon što je grupa ruskih plaćenika pogođena razarujućim američkim bombardovanjem u Siriji, udovica jednog od ubijenih je u izjavi za reportere televizije Current Time i drugih medija pokazala video snimak za koji je rekla da je dokaz da američke snage sarađuju sa takozvanom "Islamskom državom" (IDIL).

Video, za koji je tvrdi da joj je poslala druga ratna udovica, bio je, kako ispostavilo, još jedna kompjuterska igra zvana "AC-130 Borbeni simulator: Specijalni odred" (AC-130 Gunship Simulator: Spacial Op Squadron).

Prikaz videoigrice AC-130 Borbeni simulator: Specijalni odred

Takođe, u novembru 2017. je rusko Ministarstvo odbrane objavilo saopštenje u kojem su ponudili "neupitnu potvrdu" da Sjedinjene Države podržavaju militante IDIL-a.

Potom su posmatrači utvrdili da su na jednom od ponuđenih dokaza ruskog ministarstva snimci iz iste video igre "AC-130 Borbeni simulator: Poseban odred".

Ruska zloupotreba video snimaka zabilježena je i ranije – i to kod Olivera Stonea, slavnog američkog režisera i oskarovca.

U finišu njegovog dokumentarca o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je emitovan na ruskoj državnoj televiziji, vidi se Putin kako na mobilnom telefonu pokazuje Stoneu snimak koji prikazuje ruske vazdušne jedince u Siriji i ono za šta je on rekao da su "međunarodni teroristi" koji, preko turske granice, pokušavaju da uđu u Siriju.

Ruski istraživači otvorenih izvora, poznati kao Konflikt obavještajni tim (Conflict Intelligence Team), istakli su da je riječ o video snimku iz 2013. na kojem se vidi da američki helikopter Apache gađa pobunjenike u Avganistanu.

Kremlj je, pak, dematovao da je snimak prikazan Stoneu američka vojska, već je ustvrdilo da je riječ o ruskom snimku.