Generalni sekretar UN rekao Putinu da invazija na Ukrajinu krši međunarodno pravo

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izazvao je gnev Kijeva prisustvom samitu BRIKS-a u Rusiji na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina 24. oktobra 2024.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) rekao je u četvrtak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da njegova invazija na Ukrajinu krši povelju UN i međunarodno pravo, navodi se u saopštenju UN posle njihovog sastanka na marginama samita BRIKS-a u Kazanju u Rusiji.

U saopštenju se navodi da je Gutereš ponovio svoj stav o ruskoj invaziji tokom sastanka s Putinom, prvi njihov od aprila 2022. godine, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Šef UN, čija poseta Rusiji, dok snage te zemlje nastavljaju svoje neselektivne napade na ukrajinske gradove i infrastrukturu, fotografisan je kako se rukuje s Putinom uoči njihovog razgovora.

Gutereš je prethodno u govoru delegatima samita održanom pred Putinom pozvao na "pravedan mir“ u Ukrajini.

"Potreban nam je mir u Ukrajini. Pravedan mir u skladu sa Poveljom UN, međunarodnim pravom i rezolucijom Generalne skupštine (UN)", rekao je Gutereš, čije je prisustvo na samitu izazvalo ljutu reakciju Kijeva.

"Generalni sekretar UN je odbio poziv Ukrajine na prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova 22. oktobra. "On je, međutim, prihvatio poziv ratnog zločinca Putina da dođe u Kazanj. To je pogrešan izbor koji ne doprinosi miru, samo šteti ugledu UN".

Pročitajte i ovo: Rusko balansiranje između koristi i rizika na nestabilnom Bliskom istoku

Ruska opozicionarka Julija Navalnaja takođe je kritikovala Gutereša zbog susreta sa Putinom, nazivajući šefa Kremlja "ubicom".

"Treća je godina rata, a generalni sekretar UN se rukovao sa ubicom", rekla je Navalnaja na mreži X, postavljajući fotografiju Putina kako pozdravlja Gutereša.

Ona je okrivila Putina za smrt njenog supruga, opozicionog političara i otvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, u ruskom zatvoru u februaru.

Trodnevnom samitu u gradu Kazanju prisustvovali su i predstavnici ostalih zemalja BRIKS-a – Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike. Sastanku su prisustvovali i lideri ili predstavnici 36 zemalja, uključujući Iran i Tursku.

Rusija je samit predstavlja kao prikazivanje snage među najznačajnijim zemljama u razvoju koje su i dalje spremne da se sastanu s Putinom uprkos zapadnim sankcijama i naporima da izoluje Moskvu kao odgovor na njenu agresiju na Ukrajinu.