Napadi ruskih dronova na ukrajinske gradove se nastavljaju

Spasioci stoje pored zgrade teško oštećene ruskim raketnim udarom, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Mikolaivu, Ukrajina, 18. oktobra 2022.

Ruske snage su 19. oktobra ponovo gađale ukrajinski južni region Mikolajev dronovima kamikaza, izvestila je ukrajinska vojska, pošto je više od nedelju dana vazdušnih napada uništena skoro jedna trećina ukrajinskih elektrana i prekinuta struja u više od 1.000 gradova, mjesta, i sela.

Uprkos uzastopnim talasima ruskih napada na civilne i infrastrukturne ciljeve, njena vojska je 18. oktobra priznala da je situacija "napeta" na bojnom polju i da su njene trupe pod kontinuiranim ukrajinskim napadom u nekim oblastima.

Južna komanda ukrajinske vojske navela je u saopštenju od 19. oktobra da su njene snage preko noći oborile 12 dronova.

Snage i sredstva protivvazdušne odbrane Južne vazdušne komande oborili su 11 dronova, a jedan vojnici Nacionalne garde Ukrajine, saopštila je pres služba komande.

Ruski napadi prethodnog dana pogodili su elektranu u Kijevu, ubivši tri osobe, i energetsku infrastrukturu u Harkivu na istoku i Dnjepru na jugu.

Predsjednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom obraćanju 18. oktobra rekao da su ruski zračni udari u protekloj sedmici uništili 30 posto ukrajinskih elektrana, dok je Ministarstvo energetike saopštilo da je stotine naselja pogođeno nestankom struje.

"Trenutno, prema podacima Ministarstva energetike, 1.162 naselja ostaju bez struje", rekao je portparol hitne službe.

Pročitajte i ovo: Nestanak struje širom Ukrajine nakon ruskih napada

Zelenski je rekao da ruska upotreba bespilotnih letjelica iranske proizvodnje za napad na Ukrajinu pokazuje da je Rusija i politički i vojno bankrotirala uprkos tome što je decenijama trošila milijarde dolara na svoj vojno-industrijski kompleks. "Na kraju su se poklonili Teheranu da bi dobili prilično jednostavne dronove i projektile", rekao je Zelenski.

"Jednostavno će još jednom pokazati svijetu da Rusija ide ka porazu i da pokušava uvući još jednog od svojih saučesnika u ovaj teror", dodao je.

Iran poriče da je isporučio dronove Rusiji, a Kremlj je rekao da nema informacija o tome da li su korištene iranske bespilotne letjelice kamikaze.

Ali britanski obavještajci rano 18. oktobra identificirali su dronove koje koristi Rusija kao iranske, a američki State Department je procijenio da su iranski dronovi korišteni 17. oktobra u napadu na Kijev.

Portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre optužila je Teheran da laže kada je rekao da iranske dronove ne koristi Rusija u Ukrajini.

Moskva je započela nedavni talas vazdušnih napada prošle nedelje, pogađajući stambene oblasti u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima.

Pročitajte i ovo: Rusko-iranski dron savez

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će alijansa u narednim danima Ukrajini isporučiti sisteme protivvazdušne odbrane. Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Berlinu, Stoltenberg je rekao da će sistemi pomoći Ukrajini da se odbrani od napada, uključujući i dronove napravljene u Iranu.

Na bojnom polju, komandant ruskih snaga u Ukrajini rekao je 18. oktobra da je situacija u gradu Hersonu na jugu zemlje "teška" i da se stanovnici moraju evakuisati.

Herson je bio prvi veliki grad koji je pao u ruke ruskih snaga u februaru nakon početka invazije Moskve, ali ukrajinske snage neprestano preuzimaju obližnju teritoriju posljednjih nekoliko sedmica.

Progurali su se čak 30 kilometara južno duž rijeke Dnjepar, prijeteći da zarobe ruske trupe.

Pročitajte i ovo: 'General Armagedon': Ko je novi komandant ruskih snaga za Ukrajinu?

General Sergej Surovikin rekao je na ruskoj državnoj televiziji da ukrajinske trupe koje koriste artiljerijske sisteme HIMARS gađaju grad.

"Ruska vojska će prije svega osigurati sigurnu evakuaciju stanovništva" Hersona, rekao je Surovikin.

Vladimir Saldo, šef regije Herson, kojeg je imenovao Rus, najavio je da će civilno stanovništvo biti evakuisano iz dijela regije jer je upozorio na očekivanu eskalaciju neprijateljstava.

Saldo je 18. oktobra najavio "organizovano, postepeno raseljavanje" civila iz četiri grada na desnoj obali rijeke Dnjepar.

Uz izvještaje Reutersa, AP, dpa i AFP