Nuklearka Zaporižja ponovo priključena na električnu mrežu

Zaporižja je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

Nuklearna elektrana Zaporižja u Ukrajini, koja je pod ruskom okupacijom, u ponedjeljak oko podneva ponovno je priključena na električnu mrežu, izvijestile su vlasti, nakon prekida zbog ruskog noćnog raketiranja.

Ukrenerho je "ponovno uspostavio napajanje nuklearne elektrane iz ukrajinske elektromreže", javio je ukrajinski državni operator na Telegramu.

Ranije u ponedjeljak ukrajinska atomska agencija Enerhoatom navela je da je zbog napada ruskih snaga tokom noći isključena preostala visokonaponska linija koja je povezivala elektranu s ukrajinskom mrežom.

Problem u napajanju električnom energijom u nuklearnoj elektrani potencijalno je opasan incident i dešavao se više puta zbog bombardiranja oko elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je 7. maja na mjere da se osigura siguran rad najveće nuklearne elektrane u Evropi, nakon što su ruske okupacijske snage organizirale evakuaciju stanovništva iz tog dijela Ukrajine.

Ruske snage su zauzele fabriku nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na svog susjeda u februaru 2022.

Fabrika se nalazi u dijelu tog regiona pod ruskom kontrolom, a veliki broj zaposlenih koji njome upravlja živi u Enerhodaru na južnoj obali rijeke Dnjepar.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.