Zapaljeno skladište nafte u Rusiji posle udara ukrajinskog drona, navodi ruski zvaničnik

Ruska naftna infrastruktura od početka godine je na meti ukrajinskih dronova. (ilustrativna fotografija)

Dronovi za koje se sumnja da ih je lansirala ukrajinska vojska pogodili su skladište nafte u ruskoj oblasti Kursk, rekao je u nedelju regionalni ruski zvaničnik.

Video snimak objavljen na internetu prikazuje kako ogroman plamen osvetljava rano jutarnje nebo, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Tri rezervoara za skladištenje su se zapalila kao rezultat udara dronom, naveo je vršilac dužnosti Kurske oblasti Aleksej Smirnov na Telegramu.

Ruski Telegram kanali predvođeni Bazom, koji je povezan s ruskim bezbednosnim službama, objavili su video koji prikazuje, kako je navedeno, zapaljene rezervoare.

Smirnov je rekao da su dronovi oštetili i nekoliko stambenih zgrada u regionu, kao i da je jedna osoba povređena.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je na Telegramu da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane uništili dva drona iznad Kurske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom.

Ukrajina smatra da je ruska naftna infrastruktura legitimni vojni cilj i počela je da je gađa početkom 2024. Ukrajina u velikoj meri koristi dronove dugog dometa, koji su praktično jedino oružje koje može da pogodi vojne objekte duboko unutar Rusije.

Ruske rafinerije nafte i vojni objekti redovno su na meti ukrajinskih dronova. Ukrajinska pravda je u subotu izvestila da su ukrajinski dronovi pogodili rafineriju nafte u ruskoj oblasti Rjazanj.