EU:  Nema rješenja za tenzije između Rusije i Ukrajine 'bez Evrope'

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prati predsjednicu Evropske komisije Ursulu van der Leyen iz Jelisejske palače u Parizu, Francuska, 7. januara , 2022.

Šef Evropske komisije i novo francusko rukovodstvo Evropske unije naglasili su potrebu za evropskim angažmanom dok Rusija i Zapad nastavljaju diplomatski sukob oko prijetnje eskalacijom sukoba u Ukrajini.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je 7. januara da je "jedna stvar jasna: nema rješenja bez Evrope. Kakvo god rješenje, Evropa mora biti uključena.”

Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri u EU pojačali su upozorenja o velikim posljedicama ako Rusija napadne Ukrajinu, dok Moskva skuplja trupe u blizini njihove zajedničke granice i zahtijeva sigurnosne garancije protiv širenja NATO-a na istok.

Von der Leyen je rekla da je Evropska unija "veoma prisutna" u Ukrajini, uključujući i kroz milijarde eura finansijske pomoći Kijevu i oslanjanje bloka na isporuke ruskog prirodnog gasa kroz Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Ministri odbrane SAD i Rusije razgovarali o krizi u Ukrajini

Govoreći zajedno s von der Leyen, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je direktne američko-ruske razgovore zakazane za iduću sedmicu, ali je naglasio da je "na nama da izgradimo evropsku sigurnosnu arhitekturu”.

Pročitajte i ovo: Predsednik Ukrajine: Vojska s druge strane granice nas ne plaši

Francuska je zvanično preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom početkom januara. Macron je pozvao Evropsku uniju da održi sopstvene razgovore sa Moskvom, dodajući: "Dijalog ne znači praviti ustupke".