Najmanje devet mrtvih u ruskom napadu na bolnicu u Ukrajini

Zgrada bolnice koju je pogodio ruski dron kamikaza u Sumiju, Ukrajina, 28. septembra 2024.

Rusija je 28. septembra izvela dva napada na bolnicu u ukrajinskom pograničnom regionu Sumi, ubivši najmanje devet osoba, a ranivši još 12.

Predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napade, rekavši da Rusija "vodi rat protiv bolnica". On je na mreži X rekao da ukrajinski spasioci "čine sve što je moguće da ljudima pruže pomoć koja im je potrebna".

Ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko prvobitno je naveo da je poginulo šest ljudi, uključujući i policajca.

"Kao rezultat prvog udara, jedna osoba je umrla, a nekoliko spratova bolnice je uništeno", rekao je Klimenko na Telegramu, dodajući da je Rusija, dok su spasioci evakuisali pacijente i osoblje, pokrenula drugi udar.

Klimenko je rekao da je to drugi dan zaredom da ukrajinska policija gubi osoblje.

"U Krivom Rihu se nastavlja potraga na mjestu jučerašnjeg napada na zgradu policije. Prema dostupnim informacijama, pod ruševinama bi mogao biti još jedan zaposlenik", rekao je Klimenko.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ranije su ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile da je njihova protivvazdušna odbrana oborila 69 od 73 drona koje je Rusija lansirala na ukrajinske regione rano 28. septembra. Rusija je takođe ispalila dvije balističke i dvije krstareće rakete na ciljeve unutar Ukrajine, saopštile su vazdušne snage, dodajući da su dvije krstareće rakete oborene.

Kijevska vojna uprava je odvojeno saopštila da je 15 dolazećih dronova oboreno na periferiji ukrajinske prijestonice, pri čemu su krhotine padale u jednu od gradskih četvrti.

"Usljed toga je oštećena nestambena zgrada. Nisu stigle informacije o žrtvama", navodi se u poruci uprave na Telegramu.

Nova serija ruskih napada uslijedila je dan nakon što se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao s republikanskim predsjedničkim kandidatom i bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom usred tenzija zbog, kako kritičari nazivaju, proruskog stava bivšeg predsjednika.

"Veoma značajan sastanak sa Donaldom Trampom", napisao je Zelenski na Telegramu nakon razgovora 27. septembra u Trampovom tornju u Njujorku.

Pročitajte i ovo: Zelenski kaže da sa Trampom deli zajednički stav da se 'rat mora zaustaviti'

Trump je rekao da će, ako bude izabran u novembru, "raditi s obje strane" na okončanju rata u Ukrajini.

Zelenski se sastao s Trumpom nakon razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i potpredsjednicom i demokratskom predsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris u Washingtonu 26. septembra.

Pročitajte i ovo: Biden najavio vojnu pomoć Kijevu, Zelenski predstavio plan za pobjedu protiv Rusije

Zelenski je predstavio Bajdenu i Harris svoj "Plan pobjede", strategiju za okončanje rata o kojoj se malo detalja zna.

Biden je ranije, 26. septembra, najavio više od 8 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu i ponovio u izjavi da će Sjedinjene Države "pružiti Ukrajini potrebnu podršku za pobjedu u ovom ratu".

Paket po prvi put uključuje sistem pod nazivom Joint Standoff Weapon -- precizno vođenu kliznu bombu sa dometom do 130 kilometara lansiranu iz borbenih aviona -- kao i dodatnu bateriju protivvazdušne odbrane Patriot i još stotine raketa Patriot i AMRAAM (napredne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa).

Sjedinjene Države, glavni saveznik Ukrajine, i zapadni saveznici dali su Kijevu milijarde dolara vojne pomoći i druge pomoći, a istovremeno su uveli nekoliko rundi sankcija Moskvi.