Ukrajinska pravoslavna crkva lojalna Rusiji prekida veze zbog rata

Patrijarh Kiril na sastanku odbora Ministarstva odbrane Rusije

Vođe pravoslavnih crkava u Ukrajini koje su povezane s Ruskom pravoslavnom crkvom 27. maja usvojile su mjere da prekinu veze s Rusijom zbog njene invazije na Ukrajinu, što je značajan potez protiv Ruske pravoslavne crkve i njenog duhovnog vođe.

Lideri Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovske patrijaršije objavili su to u izjavi na Facebooku nakon održavanja sabora u Kijevu fokusiranog na "pitanja koja su nastala kao rezultat vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu".

"Ne slažemo se sa stavom patrijarha moskovskog Kirila... o ratu u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Ukrajinska pravoslavna crkva -M oskovska patrijaršija do sada je službeno obećala vjernost ruskom patrijarhu Kirilu, koji je izrazio jasnu podršku ofanzivi predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini.

Portprol Crkve arhiepiskop Kliment rekao je da je Vijeće naglasilo svoje "potpuno odbacivanje" Kirilovog stava u vezi s ratom.

"Ne samo da nije osudio rusku vojnu agresiju, već nije uspio pronaći riječi za stradalni ukrajinski narod", rekao je arhiepiskop za AFP.

Pročitajte i ovo: Uloga crkve u istorijskim tenzijama Rusije i Ukrajine


Proteklih sedmica stotine ukrajinskih pravoslavnih sveštenika potpisalo je otvoreno pismo pozivajući Kirila da se suoči sa vjerskim sudom zbog rata.

U saopštenju se navodi da se rat osuđuje kao "kršenje Božje zapovijesti 'Ne ubij!' i izražava saučešće svima koji su stradali u ratu."

U njemu se navodi da su odnosi između Moskovske patrijaršije i moskovskog rukovodstva bili "komplikovani ili izostali" od početka rata, i navodi se da je vijeće odobrilo amandmane koji "svjedoče o punoj nezavisnosti i autonomiji Ukrajinske pravoslavne crkve".

U saopštenju se takođe apeluje na Ukrajinu i Rusiju da "nastave pregovarački proces" i pronađu način da "zaustave krvoproliće".

Ukrajinska pravoslavna crkva - Moskovska patrijaršija ostala je podređena Rusiji nakon raskola koji je formirao Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Odvojila se od Ruske pravoslavne crkve zbog ruske aneksije Krima i podrške separatistima u regionu Donbasa, a 2019. je dobila autokefalnost, odnosno nezavisnost.

Putinova invazija i Kirilova podrška njoj doveli su ogranak crkve u Ukrajini koji podržava Moskva u sve nesigurniji položaj.

Nejasno je da li će se sveštenici Moskovske patrijaršije pridružiti onima koji su se otcijepili 2019. godine, a koji se sada zaklinju na vjernost istanbulskom patrijarhu Vartolomeju, koji se smatra vođom svjetske pravoslavne zajednice.