Moskva optužuje Kijev za masovni napad dronovima na Rusiju

Ilustrativna fotografija, zapaljene cisterne sa naftom nakon napada dronom u ruskoj oblasti Brjansk, na oko 60 kilometara od rusko-ukrajinske granice, 19. januar 2024.

Ruski zvaničnici naveli su da je Ukrajina izvela napade dronovima rano 1. septembra na nekoliko regiona u zemlji, uključujući elektrane i rafinerije u regionu Moskve i Tvera.

Rusko ministarstvo odbrane, koje citira državna novinska agencija TASS, saopštilo je da su ruske dobrambene snage uništile 158 dronova. Ministarstvo je na Telegramu saopštilo da je najveći broj, njih 122, oboreno u regionima Kursk, Brjansk, Voronjež i Belgorod koji se graniče sa Ukrajinom.

Nije bilo moguće nezavisno potvrditi ruske izveštaje. Kijev nije komentarisao navode Moskve.

Do napada je došlo samo nekoliko dana nakon što se ukrajinska energetska infrastruktura našla na udaru više od 200 ruskih dronova i projektila. Reč je o jednom od najvećih napada te vrste od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Prošlo je gotovo mesec dana otkako je Ukrajina krenula u ofanzivu u ruskoj oblasti Kursk. Paralelno sa tim, stižu izveštaji da ruske trupe napreduju u istočnoj Ukrajini, posebno u regionu Donjeck.

Kijev apeluje na Vašington da ukine ograničenja za korišćenje oružja koje su mu isporučili saveznici za napade koji bi bili skoncentrisani dublje na teritoriji Rusije. Kijev tvrdi da bi takvi udari uveliko omeli Moskvu da nastavi napade na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Prag podupire ukrajinsku obranu na ruskom teritoriju, ali priznaje 'dilemu'

Visoki zvaničnici ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog boravili su prošle nedelje u Vašingtonu, apelujući na Sjedinjene Američke Države da podrže Ukrajinu da se "potpuno i istinski" zaštiti od ruskih napada.

Rano 1. septembra zabeležene su eksplozije u blizini elektrane Konakovo u Tverskoj oblasti. Reč je o jednom od najvećih regionalnih proizvođača električne energije, navodi informativni kanal Baza Telegram, blizak ruskim bezbednosnim službama.

Pet dronova je uništeno iznad Tverske oblasti, rekao je Igor Rudenja, regionalni guverner, ne navodeći detalje o pričinjenoj šteti.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Dron koji je lansirala Ukrajina uništen je u blizini Rafinerije nafte u Moskvi, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin. On je rekao da napad nije prouzrokovao štetu niti ugrozioproizvodni proces u rafineriji. Rafinerija je u vlasništvu Gasprom njefta, naftnog ogranka ruskog gasnog giganta Gasproma.

Ukrajina je takođe navodno pokušala da pogodi elektranu Kašira u Moskovskoj oblasti sa tri bespilotne letelice, naveo je na Telegramu Mihail Šuvalov, načelnik gradskog okruga Kašira. On je rekao da u napadu nije štete ili žrtava.

"Snabdevanje strujom odvija se bez problema", rekao je Šuvalov.

Najmanje devet dronova je uništeno u Moskvi i okolnom području, rekao je Sobjanin.
Oko 26 ukrajinskih dronova uništeno je iznad graničnog regiona Brjanska na jugozapadu Rusije, rekao je guverner regiona Aleksandar Bogomaz u Telegramu.

Više od 10 dronova uništeno je iznad Voronješke oblasti, a nekoliko je oboreno iznad Kurske, Lipecke, Rjazanjske i Tulske oblasti, saopštili su guverneri regiona, prenosi Rojters.

U napadima nema povređenih niti materijalne štete. Rusija retko izveštava o šteti koju su prouzrokovali ukrajinski vazdušni napadi.

Uz izveštavanje agencija Reuters i AFP