Ukrajina preuzela odgovornost za napad na rafineriju u Rusiji

Rafinerija nafte u regionu Krasnodara (foto arhiva)

Velika ruska rafinerija nafte u južnoj Rusiji pretrpjela je štetu nakon što je zapaljena rano ujutro 22. jula, rekli su regionalni dužnosnici, dok je Ministarstvo obrane u Moskvi saopštilo da je odbila veliki ukrajinski napad dronovima koji je ciljao nekoliko regija.

Sergej Bojko, guverner ruske južne regije Krasnodar, rekao je na Telegramu da su krhotine s oborenog drona izazvale požar u rafineriji nafte u Tuapseu, jedinom ruskom postrojenju za preradu nafte na obali Crnog mora, koje pripada ruskom državnom naftnom divu Rosnjeftu.

Bojko je rekao da je požar na kraju lokaliziran i da nije bilo žrtava.

Ukrajina, čija je energetska infrastruktura desetkovana ruskim projektilima i napadima bespilotnih letjelica, zadnjih je mjeseci sve više gađala naftna postrojenja u Rusiji koja rade za vojsku.

Tuapse, jedna od najstarijih ruskih rafinerija, bila je meta ukrajinskih bespilotnih letjelica u prošlosti, a zadnji napad navodno se dogodio u maju.

Rafinerija ima dnevni kapacitet prerade od 240.000 barela i proizvodi naftu, loživo ulje, vakuumski plin i dizel s visokim sadržajem sumpora. Velik dio svoje proizvodnje izvozi u zemlje poput Turske i Kine.

Ukrajina nije službeno komentirala napad, ali izvor iz ukrajinskog obrambenog sektora rekao je za AFP da dronovi povezani s Glavnom obavještajnom upravom (HUR) Ministarstva obrane stoje iza napada na rafineriju.

U međuvremenu, guverner ruske južne oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je da je vozač traktora poginuo, a njegova supruga ranjena u napadu ukrajinskog drona.

Tvrdnju nije bilo moguće odmah nezavisno provjeriti.

Rusko ministarstvo obrane saopštilo je ranije da je njegova protuzračna odbrana 22. jula oborila 47 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad pet regija i obala Crnog i Azovskog mora.

Ministarstvo je saopštilo da je većina dronova oborena iznad regija Rostov, Belgorod, Voronjež, Smolensk i Krasnodar, dok je 17 uništeno iznad mora.

Odvojeno, ukrajinske zračne snage rekle su da je njihova protuzračna odbrana oborila 16 ruskih dronova na jugu i istoku zemlje.

Regionalni dužnosnici također su izvijestili da je 10 ljudi ranjeno u ruskom granatiranju u ukrajinskoj južnoj regiji Herson, a dvije žene su zadobile ozljede kao rezultat ruskog bombardiranja u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

Znaci neslaganja: Tihi antiratni protesti u Rusiji