Nestanak struje širom Ukrajine nakon ruskih napada

Vaš browser nepodržava HTML5

Rusija izvela nove napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Rusija je bombardiranjem uništila 30 posto ukrajinskih elektrana za nešto više od sedmicu dana, što je izazvalo "masovne" nestanke struje dok se zima približava, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 18. oktobra.

"Od 10. oktobra, 30 posto ukrajinskih elektrana je uništeno, što je izazvalo masovne nestanke struje širom zemlje", napisao je Zelenski na Twitteru.

Ponovio je da odbija pregovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Agencija Rojters prenosi da su u ruskim raketnim napadima na elektrane u Kijevu ubijene tri osobe, dok je jedna osoba stradala u svom stanu, od posljedice napada u Mikolajevu gradu na jugu Ukrajine.

Najnoviji ruski vazdušni udari izazvali su nestanak struje i prekid vodosnabdijevanja u gradovima: Harkivu na istoku, Dnjepru na jugu i Žitomiru na zapadu Ukrajine.

"Situacija je sada kritična u cijeloj zemlji... Cijela zemlja treba da se pripremi za nestanke struje, vode i grijanja", rekao je za ukrajinsku televiziju Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prodavnica u Kijevu, u mraku, bez struje, nakon ruskog bombardovanja elektro-energetskih postrojenja u Ukrajini. 17. oktobar 2022.

Zelenski je u utorak kasno uveče kazao da su iranske bespilotne letjelice koje Moskva poslednjih dana masovno koristi za napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, simbol ruskog "vojnog i političkog bankrota", prenosi AFP.

"Sama činjenica da Rusija poziva Iran u pomoć predstavlja priznanje vojnog i političkog bankrota Kremlja", rekao je Zelenski.

Kako prenosi AFP, ukrajinski predsjednik se ipak nije obavezao da njegova zemlja, na prijedlog šefa diplomatije Dmytra Kulebe, prekine diplomatske odnose s Iranom.

"Definitivno ćemo osigurati odgovarajuću međunarodnu reakciju", rekao je Zelenski, govoreći o upotrebi dronova.

U tri ruska napada 18. oktobra pogođena su energetska postrojenja u Kijevu.

Moskva je navela 18. oktobra da su njene snage napale vojnu i energetsku infrastrukturu u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je da su napadi izvedeni visokopreciznim oružjem dugog dometa iz zraka i mora.

Mete su bili "vojna komanda i energetska infrastruktura Ukrajine, kao i arsenali sa streljivom i oružjem strane proizvodnje", istaklo je Ministarstvo.

dronovi kamikaze Kijev meta napada ruskih dronova kamikaze

Napadi 18. oktobra uslijedili su 24 sata nakon što su Kijev pogodile bespilotne letjelice (dronovi) kamikaze.

Dronovi, za koje se vjeruje da su iranske proizvodnje, usmrtile su najmanje osam ljudi u glavnom gradu i sjevernom gradu Sumiju te pogodile kritičnu infrastrukturu, a nestanci struje prijavljeni su u stotinama gradova i sela.

Upitan je li Rusija koristila iranske donove u napadima na Ukrajinu 17. oktobra, glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj nema nikakvih informacija o njihovoj upotrebi.

Britanski obavještajci rano 18. oktobra identificirali su dronove koje je Rusija koristila u napadima kao iranske.

Govoreći u svom noćnom obraćanju, rekao je da su oružane snage uspjele oboriti mnogo projektila i dronova.

"Ali da bismo garantirali zaštitu našeg neba i sveli sposobnosti ruskih terorista na nulu, potrebni su nam znatno moderniji sistemi protuzračne odbrane i više raketne podrške za takve sisteme", rekao je on.

Dodao je da Rusija "nema šanse na bojnom polju" i stoga pokušava "terorom prikriti svoje vojne poraze."

Britansko Ministarstvo odbrane je u svom dnevnom obavještajnom biltenu 18. oktobra saopćilo da je pojačan tempo dugotrajnih udara Rusije u protekloj sedmici na ciljeve širom Ukrajine uključivao takozvane bespilotne letjelice kamikaze koje je isporučio Iran.

"[Udari] su izvođeni krstarećim projektilima, raketama protuzračne odbrane u ulozi zemlja-zemlja, a iranski Shahed-136 u jednom smjeru napadaju letjelice bez posade", rekli su britanski obavještajci.

Američki State Department rekao je da su, prema njegovoj procjeni, iranske bespilotne letjelice korištene u napadu na Kijev rano 17. oktobra.

Glasnogovornica Bijele kuće Karinne Jean-Pierre optužila je Teheran da laže kada je naveo da Rusija ne koristi iranske dronove u Ukrajini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.