Rusija napada Mikolajev raketama zemlja-vazduh

Razorene zgrade u Mikolajevu, 27. april 2023.

Rusija je preko noći udarila raketama zemlja-vazduh na južnoukrajinski grad Mikolajev, ubivši najmanje jednog civila i ranivši nekoliko drugih, saopštili su predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i regionalni zvaničnici 27. aprila.

Istovremeno, ukrajinska vojska saopštila je da su nastavljene borbe za kontrolu. Bakhmuta, istočnog grada koji je bio u epicentru ruske ofanzive na istoku.

Ruske trupe gađale su Mikolajev sa četiri rakete S-300, rekao je šef regionalne vojne administracije Vitalij Kim na Telegramu, dodajući da su u gradu pogođeni najmanje jedan neboder i dvije privatne stambene zgrade.

"Oružje visoke preciznosti bilo je usmjereno na privatne kuće, istorijsku zgradu i višespratnicu", naveo je predsjednik Zelenski na Telegramu. "Za sada znamo za jednog mrtvog i 23 ranjena, među kojima i jedno dijete", napisao je.

Oblast Nikolajev i njen glavni grad često su bili na meti ruskog granatiranja posljednjih mjeseci. Od početka invazije na Ukrajinu Rusija je poricala da je ciljala civile, uprkos brojnim dokazima koji govore suprotno.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Teške borbe u oblasti Donjecka

U oblasti Donjecka su nastavljene teške borbe na liniji fronta Bakhmut-Advijivka-Marjinka, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom dnevnom ažuriranju 27. aprila.

"Napadač koncentriše svoje glavne napore na ofanzivne operacije u Bakhmutu, Avdijevki i Marjinki, gdje su odbrambene snage Ukrajine odbile 54 napada u posljednja 24 sata. Najžešće borbe se nastavljaju u Bakhmutu i Marjinki", izvijestila je vojska.

Serhiy Cherevatiy, portparol istočne vojne komande, rekao je ukrajinskoj televiziji 26. aprila da ruske snage sravnjuju Bakhmut sa zemljom.

"Rusi uništavaju zgrade u Bakhmutu kako bi spriječili naše vojnike da ih koriste kao utvrđenja", rekao je Čerevatij.

Jevgenij Prigožin, biznismen povezan sa Kremljom i koji kontroliše ozloglašenu Wagnerovu grupu plaćenika koja predvodi napad Rusije na Bakhmut, rekao je 26. aprila da će ukrajinska vojska najverovatnije pokrenuti dugo očekivanu kontraofanzivu, koju je nazvao "neizbježnom".

Ukrajinska strana nije komentarisala Prigožinovu izjavu.

Kineski poziv i američka reakcija

U međuvremenu, Zelenski je 26. aprila imao prvi razgovor sa kineskim kolegom Xi Jinpingom od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Kineska državna televizija CCTV saopštila je da je Xi rekao Zelenskom da su "razgovori i pregovori" "jedini izlaz" iz rata.

Pročitajte i ovo: Razgovarali Xi i Zelenski, Kina šalje predstavnike u Ukrajinu

Portparol za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby pozdravio je kineski poziv na dijalog, ali je naveo da je prerano reći hoće li to dovesti do mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine.

"Ako će doći do mira u pregovorima, to mora biti kada predsjednik Zelenski bude spreman za to", rekao je Kirby, dodajući da bi Sjedinjene Države pozdravile svaki napor da se postigne mir sve dok se on može održati.

Na osnovu izvještaj AP-a i Reutersa