Masovni odlazak migrantskih radnika mijenja lice moskovskih taksija

Migranti iz centralne Azije čine veliki dio taksi vozača u Moskvi. (arhivska fotografija)

Pišu: Chris Rickleton i RSE jedinica za migrante u centralnoj Aziji

Taksi odjeljenje ruske tehnološke kompanije Yandex poslalo je u septembru oštro upozorenje javnosti i ruskoj vladi: Zahvaljujući pritisku na migrante u Rusiji, cijene taksi vožnje će postati mnogo skuplje.

Yandex je vjerovatno zabrinut zbog prijetnji njegovom poslovnom modelu, pošto odredbe zakona o taksi uslugama usvojenog 2023. stupaju na snagu ove jeseni, a promjene na tržištu su već vidljive, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ali masovni egzodus stranaca, uglavnom iz centralne Azije, već se osjeća u više sektora ruske ekonomije nakon što su vlasti pokrenule obračun protiv migranata poslije smrtonosnog napada na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u martu.

I dok je pojačanje racija i deportacija podstaknuto novim talasom fobije od migranata nakon tog napada, u kojem je poginulo 145 ljudi, poslovni predstavnici su se trudili da podsjete donosioce odluka da je tržište rada u zemlji u deficitu i da očajnički treba strane radnike.

Rast cijene taksi usluga

Prema zvaničnim podacima, Rusija je u prvoj polovini ove godine deportovala oko 100.000 stranaca, 53 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Više od 40.000 stranih državljana dobilo je odbijenicu za dolazak u Rusiju u kampanji koja je uglavnom ciljala na centralnu Aziju, nakon što su građani Tadžikistana umiješani u napad na koncertnu dvoranu Krokus.

Koncertna dvorana Krokus kod Moskve nakon smrtonosnog napada 29. marta 2024.

Ali, taksista, državljanin Kirgizije, rekao je u intervjuu za RSE da su deportacije zbog navodnih kršenja registracije vozila dovele do ogromnog smanjenja broja vozača u Moskvi.

Zatim, tu je problem zakona o taksi uslugama koji je Državna duma usvojila prije godinu dana, a koji je sada u fazi implementacije nakon grejs perioda.

Iako se zakon odnosi na sve koji žele da rade kao taksisti, stanovnici centralne Azije mogu opravdano da smatraju kako se na njih zakon odnosi više nego na druge.

Ali tvrdi da troškovi usaglašavanja sa novim zakonom, od opterećujućih novih plaćanja osiguranja do troškova farbanja automobila u skladu sa kodiranjem boja koje su izabrale pokrajinske vlade, tjeraju mnoge migrante iz centralne Azije da napuste posao taksi vizača.

"Takođe planiram da napustim Rusiju u narednih mjesec dana", rekao je on.

U nedeljama i mjesecima nakon najgoreg napada te vrste u posljednje dvije decenije u Rusiji, 19 ruskih regiona je zabranilo migrantima da rade kao taksisti i u drugim javnim službama.

Te zabrane ne važe za starosjedeoce Kirgistana, koji su članovi Evroazijske ekonomske unije (EEU), koja takođe uključuje Jermeniju, Bjelorusiju, Kazahstan i Rusiju.

Ali teško da ih ohrabruju da ostanu u poslu u kojem je ranije bilo lako pristupiti.

U međuvremenu, za migrante iz Tadžikistana i Uzbekistana, nova birokratizacija taksi industrije, kao i povećani rizik od diskriminacije, čak i u regionima u kojima zabrane nisu na snazi, čine život za volanom neprivlačnom perspektivom.

Strani radnici se prijavljuju u migracioni servisni centar u Novosibirsku, maj 2024.

A sa tekućim ratom Rusije u Ukrajini, koji stvara bolje plaćene poslove u rastućoj odbrambenoj industriji, etnički Rusi se ne utrkuju da ih zamijene.

To daje kontekst za strašnu prognozu direktora za odnose sa vladom Yandex taksija, Antona Petrakova, koji je tokom ekonomskog foruma u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku u septembru izjavio da će Rusija patiti od nedostatka od oko 130.000 taksista.

"Cijene će rasti, razlikovaće se iz godine u godinu za desetine odsto", rekao je Petrakov i dodao da se problem neće "riješiti sam od sebe".

Pogođeni i drugi sektori

Čini se da se to već dešava, makar u Moskvi.

"Sada su cijene porasle više nego ikada prije", rekao je za RSE Begsultan, još jedan taksista iz Kirgistana. "Na primjer, ako smo ranije vozili mušterije na aerodrom za 1.500 do 1.600 rubalja, sada ih vozimo za 2.000 do 2.500 rubalja."

Zastupnici u ruskom parlamentu barem priznaju da postoji problem.

Zato se već govori o izmjenama i dopunama zakona koji je donesen prošle godine kako bi se uveo red u taksi sektor.

Jedan prijedlog koji se trenutno razmatra u zakonodavnom tijelu je ograničenje provizija koje naplaćuju "agregatori", tj. Yandex, na 20 procenata.

Ono što je malo ruskih političara, ako ih uopšte ima, spremno da urade jeste da olakšaju život migrantima ili čak da govore da će to učiniti.

U stvari, u junu je emitovan do sada neuspješan prijedlog za proširenje zabrana koje je nametnulo 19 ruskih regiona.

Tada manjak taksista nije bio tako akutan.

Taksisti iz Centralne Azije kažu da su troškovi vožnje taksija sve veći, a to rezultira i višim cijenama usluga.

Ali u javnom prevozu, manje migranata značilo je usporavanje usluga.

"[Mnoge] autobuske linije, čak i u velikim gradovima, zatvorene su zbog nedostatka vozača", požalio se Vitalij Efimov, član Komiteta za saobraćaj Dume u avgustu.

"Biće moguće i poželjno zabraniti [migrantski rad] kada shvatimo da određena sfera može dobro da funkcioniše bez migranata", zaključio je Efimov.

Za restorane, u međuvremenu, nisu zatvaranja ili skuplji obroci problem, već nedostatak ljudi koji bi ih kuvali i posluživali.

U intervjuu moskovskom listu Moskovskaja gazeta objavljenom u julu, Sergej Mironov, ombudsman moskovskih restorana i osnivač lanca restorana Meat & Fish, požalio se da "nulta nezaposlenost" u Moskvi čini zapošljavanje na lokalnom nivou gotovo nemogućim, a situacija je uglavnom slična čak i u gradovima poput Tule, udaljenog skoro tri sata od glavnog grada.

"Ne kažem da Rusiji trebaju ili ne trebaju migrantski radnici", rekao je Mironov. "Ali u ovom trenutku sektor restorana nema dovoljno osoblja i to utiče na kvalitet usluge."

Debata oko taksi industrije u Rusiji, u međuvremenu, nije izazvala nedostatak komentara u medijima koji su pozivali na povratak u uređene državne taksi parkove iz sovjetskog doba, kada je vožnja taksija bila "prestižna" profesija.

Ali do sada izvještaji sugerišu da se dešava suprotno, a grupa koja se zalaže za digitalizaciju nazvana Digitalne platforme je prošle nedelje poslala apel vladi da hitno digitalizuje birokratiju koja sada pogađa taksiste, u jeku dokaza o naglom porastu korištenja divljih taksi usluga.

Grupa je u svom apelu navela podatke da su 234 grupe i 29 bota registrovani na platformi Telegram u svrhu pozivanja taksija i zajedničkog prevoza, dok je još 3.800 usluga pronađeno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.