Ruski vetaran u borbi za ljudska prava osuđen zbog kritike rata u Ukrajini

Borac za ljudska prava Oleg Orlov, advokatica katarina Tertuhina i urednik zabranjenog lista Novaja gazeta Dmitrij Muratov u sudnici pre saslušanja, Moskva, 11. oktobar 2023.

Veteran u borbi za ljudska prava u Rusiji Oleg Orlov osuđen je u sredu i novčano kažnjen zbog "diskreditacije" oružanih snaga nakon što je pred moskovskim sudom rekao da je Rusija pala u totalitarnu državu koja liči na "1984" Džordža Orvela.

Orlov (70) se branio sam u predmetu zasnovanom na članku iz novembra 2022. u kojem je napisao da je Rusija pod predsednikom Vladimirom Putinom zapala u fašizam.

Daleko od toga da se pokajao zbog te izjave, on je prkosno iskoristio svoj završni govor da izjavi da Rusi žive u Orvelovom distopijskom svetu dok njihova zemlja vodi rat protiv svog suseda tvrdeći da podržava slobodu, mir i bezbednost.

"U ruskom krivičnom zakoniku još ne postoji koncept 'misaonog zločina', građani se još ne kažnjavaju za sumnju u ispravnost državne politike ako je ona izražena šapatom u njihovom stanu, ne kažnjavaju se za neispravan izraz lica. Ipak", rekao je Orlov.

"Ali ako neko izrazi takvu sumnju izvan svog stana, mogu da uslede prijava i kazna", rekao je Orlov, jedan od istaknutih članova organizacije za ljudska prava Memorijal.

Ruske vlasti su zatvorile tu organizaciju 2021, nakon čega je ona sledeće godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

Pročitajte i ovo: Gašenjem Memorijala Putinova Rusija na opasnoj prekretnici

Orlov je glasno pitao kako je Rusija 90-ih zbacila komunizam, da bi "skliznula u novi totalitarizam".

Na osnovu starosti i zdravstvenog stanja Orlova, tužilaštvo je tražilo novčanu kaznu od 250.000 rubalja (2.400 evra) umesto zatvorske kazne do tri godine koju je moglo da traži prema zakonima donetim posle početka invazije Rusije na Ukrajinu prošle godine.

Sudija je odredio kaznu od 150.000 rubalja (1.400 evra),.

Redak protest na moskovskom sudu

Prethodno su Orlov i njegov prijatelj novinar Dmitrij Muranov, takođe dobitnik Nobelove nagrade za mir izneli retku osudu ruske agresije na Ukrajinu u sudnici u Moskvi, nakon što su protesti zbog invazije u Rusiji gotovo ućutkani talasom hapšenja.

Dok je Orlov ponovo osudio vojnu kampanju Kremlja u Ukrajini tokom suđenja, Muranov - urednik zabranjenog ruskog lista Novaja gazeta koji se pridružio Orlovljevom odbrambenom timu - stao je uz njega.

Orlov je tražio je od suda da ga oslobodi optužbi za diskreditaciju oružanih snaga zbog protivljenja ratu u Ukrajini, navodeći da Rusi imaju pravo da se ne slažu s predsednikom.

"Gde je definisano da naš glavnokomandujući (Putin) uvek ispravno razume ne samo interese Rusije, već i interese njenih građana", pitao je Orlov u svom završnom govoru na suđenju koje je počelo u junu.

Tužilaštvo je navelo da građani imaju prava kao što je sloboda govora, ali i dužnosti među kojima je poštovanja zakona, dodajući da su nedopustive "provokacija u cilju cepanja civilnog društva".

Pročitajte i ovo: Nobelov komitet navodi da Rusija 'pokušava da ućutka' Nobelovca Muratova

Muratov je izneo argumente protiv optužbi tužilaca, koji su ranije na suđenju doveli veterane Drugog svetskog rata da bi rekli koliko su uvređeni rečima Orlova.

"Drugi svetski rat se vodio za našu zemlju. Avganistanski rat i specijalna vojna operacija (kako ruske vlasti nazivaju invaziju na Ukrajinu) su za tuđu", rekao je on.

Orlov je jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih boraca za ljudska prava u Rusiji. Od 1999. je jedan od čelnika Memorijala.

Od početka invazije na Ukrajinu, Kremlj je intenzivirao suzbijanje svih oblika političkog neslaganja.

Među istaknutim ličnostima koji su zatvoreni u Rusiiji je opozicioni političar Vladimir Kara-Murza koji je u aprilu osuđen na 25 godina zatvora zbog izdaje i širenja "lažnih informacija" o ratu u Ukrajini.

Najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navaljni osuđen je u avgustu na dodatnih 19 godina zatvora po nizu optužbi u vezi s "ekstremističkim" aktivnostima, pored kazne od 11 i po godina koju je već služio.

Izvori: AFP, Reuters