Stanovniku Moskve pet godina zatvora zbog izjave za RSE

Jurij Kohovc u moskovskoj sudnici 30. avgusta 2023.

Stanovnik Moskve Jurij Kohovc osuđen je u utorak na pet godina zatvora zbog osude ruske invazije na Ukrajinu tokom razgovora s novinarom Radija Slobodna Evropa na ulici u julu 2022.

Moskovski gradski sud doneo je takvu odluku, poništivši presudu nižeg suda iz aprilu za osudu Kohovca na pet godina "prinudnog rada", preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Kohovec je priveden odmah priveden izricanja presude.

Kazna koja je u Rusiji definisana kao prinudni rad znači da osuđenici ne služe zatvorske kazne, već umesto toga mogu da izaberu da ostanu kod kuće i budu poslati na rad u obližnji industrijski objekat koji je odredila Federalna zavodska služba. Određeni deo njihovih plata oduzima država.

Moskovski gradski sud je, međutim, saopštio da je preinačio kaznu pošto je Kohovca proglasio krivim za "širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci iz političke mržnje".

U julu 2022. Kohovcu je prišao novinar RSE i pitao ga da li misli da je potreban detant između Rusije i zemalja NATO-a.

"Naravno da nam je potrebna (deeskalacija), ali sve zavisi od naše vlade. Naša vlada je ta koja je sve pokrenula... Rusija je stvorila sve te probleme", rekao je Kohovc za RSE, dodajući: "Ne vidim nikakve probleme sa NATO-om, on ne planira nikoga da napadne".

Kohovc je dodao da su ruske snage ubile civile u kijevskom predgrađu Buča "bez razloga". Moskva negira optužbe da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

Pročitajte i ovo: Oslobođeni aktivista Pivovarov: 'Ruska opozicija i Ukrajinci imaju isti cilj'

Kohovc je delimično priznao krivicu, negirajući da su njegove izjave tokom intervjua za RSE bile zasnovane na mržnji. On je na suđenju izjavio i da je u razgovoru s novinarom RSE koristio svoje ustavno pravo da slobodno iznese svoje mišljenje.

On je na ročištu u utorak rekao i da ne zna da je davanje izjave za RSE kršenje Krivičnog zakona i da nije imao pojma da će intervju koji je dao RSE biti objavljen na internetu.

Njegova advokatica Jelena Šeremetjeva je na prvobitnom suđenju rekla da Kohovc nije iskazao mržnju prema bilo kome kada je dao izjavu za RSE.

Prema rečima Šeremetjeve, "dokaz" o krivici njenog klijenta zasnovan je isključivo na forenzičkom lingvističkom ispitivanju njegovog govora, koje je, prema njenim rečima, održano uz gruba kršenja propisa, odnosno da dve osobe koje su proučavale njegove izjave nisu bile lingvisti koji imaju licencu države.

Lingvističku forenziku obavili su nastavnica matematike Natalija Krjukova i prevodilac Aleksandar Tarasov, koji su takođe radili slična lingvistička ispitivanja u slučajevima zatvaranja Memorijalnog centra za ljudska prava 2021. i zatvaranja kopredsedavajućeg Memorijala Olega Orlova u februara ove godine.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Nepoželjna organizacija': Šta ova ruska oznaka znači za RSE i koje su posljedice?