Ruska statistička služba prvi put sakrila statistiku smrtnosti od spoljnih uzroka

Grobovi ruskih vojnika poginuli u Ukrajini, region Volgograda, 30 mart 2024. Medijske kuće ustanovile su koristeći čitulje, evidenciju o nasleđu i objave na društvenim mrežama da je najmanje 58.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini .

Ruska državna služba za statistiku Rosstat je u svom godišnjem izveštaju isključila ukupan broj smrtnih slučajeva izazvan spoljnim uzrocima, javio je u utorak ruski portal Meduza, pozivajući se na demografskog stručnjaka Alekseja Rašku.

Rusija je ranije odvajala broj umrlih u toku godine usled bolesti od onih uzrokovanim spoljnim faktorima kao što su ubistva i samoubistva.

Te podatke bi eksperti bi mogli da iskoriste te procene broj Rusa ubijenih u invaziji na Ukrajinu, što Kremlj odbija da otkrije, navodi Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Vojna groblja se šire po Ukrajini i Rusiji

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) rekao je prošlog meseca da je najmanje 350.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u 29-mesečnom ratu.

Medijske kuće ustanovile su koristeći čitulje, evidenciju o nasleđu i objave na društvenim mrežama da je najmanje 58.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini