Rusija odobrila sporazum sa Sjevernom Korejom o vojnoj pomoći

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje objavila je 18. oktobra satelitski snimak kompanije Airbus Defence and Space na kojem se vidi rusko vojno postrojenje u Habarovsku, gdje se, prema navodima južnokorejske službe, okupilo osoblje Sjeverne Koreje.

Ruska Državna duma, donji dom parlamenta, odobrila je sporazum o strateškom partnerstvu sa Sjevernom Korejom, koji će omogućiti "vojnu i drugu pomoć" jedne zemlje drugoj.

Sporazum, odobren 24. oktobra pošto su se prethodno o njemu u Pjongjangu u junu složili ruski predsjednik Vladimir Putin i lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un, dovodi saradnju između dvije zemlje na viši nivo, uključujući stavku u kojoj se navodi da – ako jedna strana bude napadnuta i nađe se u ratnom stanju, druga mora "odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim raspoloživim sredstvima".

Nije jasno kako tu stavku treba tumačiti.

Južna Koreja i Sjedinjene Države su nedavno saopštile da imaju dokaze da su sjevernokorejske trupe u Rusiji i da, kako izgleda, održavaju vježbe.

Takvo raspoređivanje povećava mogućnost da bi se sjevernokorejski vojnici mogli pridružiti ruskim trupama koje se bore u Ukrajini dok se tamošnji rat, pokrenut invazijom Moskve na njenog susjeda u februaru 2022. godine, nastavlja.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je 23. oktobra da su dokazi da je Sjeverna Koreja poslala trupe u Rusiju "sljedeći korak" nakon što je Pjongjang Moskvi obezbijedio oružje.

Analitičari još procjenjuju situaciju, rekao je Austin, ali Pjongjang, koji negira optužbe, mogao bi se suočiti s posljedicama zbog direktnog pomaganja Rusiji.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Bijela kuća vjeruje da je najmanje 3.000 sjevernokorejskih vojnika otputovalo brodom u Vladivostok na ruskom Dalekom istoku početkom do sredine oktobra.

"Ako su suborci, njihova namjera je da učestvuju u ovom ratu u ime Rusije, i to je veoma ozbiljno pitanje i imat će uticaja ne samo na Evropu, već i na stvari u Indo-Pacifiku", rekao je.

Portparola NATO-a Farah Dakhlallah rekla je da saveznici razgovaraju o tome, ističući da bi, ako je istina, "to označilo značajnu eskalaciju podrške Sjeverne Koreje ruskom ilegalnom ratu i još jedan znak značajnih gubitaka Rusije na linijama fronta".

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje je nedavno saopštila da je pratila kretanje vojske Sjeverne Koreje od 8. do 13. oktobra i da je načinila satelitske snimke kako transportuje specijalne snage na rusku teritoriju preko ruskog transportnog broda, što je prvi put da ruski transportni brod ulazi u vode Sjeverne Koreje od 1990. godine, čime se "potvrđuje početak učešća sjevernokorejske vojske u ratu".

Spekulacije o ulozi Sjeverne Koreje u sukobu su porasle usred znakova zaoštravanja odnosa između Moskve i zemalja poput Sjeverne Koreje i Irana, skoro 32 mjeseca nakon što je Rusija pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Institut za proučavanje rata, američki vojni think tank sa sjedištem u Washingtonu, nedavno je izvijestio da je nekoliko hiljada sjevernokorejskih vojnika stiglo u Rusiju i da se pripremaju za raspoređivanje u Ukrajini.

Kremlj je ranije odbacio tvrdnje Južne Koreje da je Pjongjang Moskvi isporučio artiljerijske granate i rakete kratkog dometa, ali nije komentarisao posljednje tvrdnje ni Seula ni ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je 14. oktobra rekao da "ovo nije samo prenošenje oružja, zapravo se radi o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacione vojne snage".