Kremlj: Rusija pažljivo prati 'potencijalno opasnu' situaciju na severu Kosova

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Sankt Peterburg, 29. jun 2023.

Kremlj je u ponedeljak saopštio da pažljivo prati napetu i "potencijalno opasnu" situaciju na severu Kosova posle ubistva kosovskog policajca.

Dok su zapadni zvaničnici osudili napad na kosovsku policiju u mesto Banjska, portparol Kremlja Dmitrij Peskov na redovnom brifingu za novinare rekao je "na Kosovu vidimo tradicionalno pristrasan odnos prema Srbima".

"Situacija je veoma napeta i potencijalno opasna, veoma je pažljivo pratimo", dodao je Peskov.

On je rekao da "činjenica da su provokacije često organizovane protiv Srba nije tajna ni za koga".

U sukobima s oružanom grupom na severu Kosova u nedelju je poginuo jedan pripadnik kosovske policije, a nekoliko je povređeno.

Kosovske vlasti saopštile su da su tri napadača ubijena, dok je šest osoba, za koje se sumnjalo da su bili u kontaktu sa njima, uhapšeno. Oko 30 napadača bilo je stacionirano u manastiru sela Banjska u opštini Zvečan i oko njega.

Kosovo i Srbija su razmenili optužbe za odgovornost za nasilje u mestu Banjska na severu Kosova u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica Srba.

Pročitajte i ovo: Napadači na severu Kosova bili 'pripremljeni i strukturirani'

Srbija računa na podršku Rusije, kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u vezi s pitanjem Kosova, svoje bivše pokrajine, koja je 2008. godine proglasila nezavisnost, a koju zvanični Beograd odbija da prizna.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedeljak u Beogradu s ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Vučić je tokom razgovora s Bocan-Harčenkom optužio premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) za, kako je rekao, "organizovanje etničkog čišćenja uz podršku dela međunarodne zajednice".

"Zahvalan sam što je (ambasador Rusije) saslušao molbe i zahteve srpske strane", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu, bez preciziranja o kojim zahtevima i molbama je reč.

Kurti je izjavio da je "profesionalna formacija" napala policiju Kosova i ubila policajca Afrima Bunjakua.

"Reč je o terorističkoj i kriminalnoj formaciji, profesionalnoj, koja je dugo planirala i pripremala ono što je uradila danas. To nije grupa švercera, već plaćenička struktura koju politički, finansijski i logistički podržava zvanični Beograd", rekao je Kurti u nedelju.

Incident je usledio pošto su se Kurti i Vučić sastali 14. septembra u Briselu na visokom nivou razgovora u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, ali nisu postigli nikakav dogovor o normalizaciji odnosa.

Uz izveštaje Reutersa i AFP-a