'Ne smeš plakati pred njima': Kako žive partneri žrtava Putinove represije

Nikita Tuškanov (desno) na sudu ranije ove godine.

Pišu: Severne realnosti RSE-a

"Bilo je strašno – nisam imala pojma da je policija", rekla je Aleksandra Kočanova, prisećajući se kako su službenici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) u decembru 2022. upali u stan u kojem je živela s verenikom, aktivistom i nastavnikom društvenih nauka Nikitom Tuškanovom. "Mislila sam da su provalnici."

Kočanova, 25, seća se kako su joj agenti rekli: "Naučićeš da pišeš pisma".

"Osetili su svoju moć", rekla je ona. "Prvo sam mislila da će nas ispitati i pustiti. Ali istražitelj je rekao da je podneo dve optužnice protiv Nikite i da nema potrebe da ga čekam. Tada sam shvatila da se moj život promenio."

Nikita Tuškanov i Aleksandra Kočanova (arhivska fotografija)

Tuškanov, koji je živeo u glavnom gradu Republike Komi, Siktivkaru, u maju je osuđen na pet i po godina zatvora. Osuđen je za "opravdanje terorizma" postovima na društvenim mrežama o eksploziji u oktobru 2022. koja je oštetila most između Rusije i okupiranog ukrajinskog regiona Krima.

On je jedan od više desetina Rusa koji su uhapšeni u obračunu predsednika Vladimira Putina s neistomišljenicima koji se intenzivirao u mesecima uoči ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i koji se od tada stalno pojačava.

Ove godine su zatvorske kazne ljudima koji drugačije misle znatno povećane, dok je pokrenut dosad nezabeležen broj procesa za izdaju.

Progon i zatvorske kazne nisu promenili život samo ljudima koji su direktne žrtve Putinove represije: njihovi rođaci i voljeni su nesvesno uvučeni u igru mačke i miša s vlastima dok pokušavaju da pruže podršku i odbranu, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Nikita mi je odmah rekao – 'Ne smeš da plačeš pred njima'", rekla je Kočanova za Severne realnosti RSE-a. "Ali sam sam shvatila da se ne mogu osećati poniženo. Prvih nekoliko dana, kad god bih prestala da radim nešto, odmah bih se skrhala i počela da plačem. Isplakala bih se 10 minuta i onda bih pravila plan. Sve mi je to bilo novo."

'Rekao sam joj da je nikad neću ostaviti'

Almaz Gatin (desno) i Lilija Čaniševa na dan venčanja.

Almaz Gatin (43) je suprug Lilije Čaniševe, bivše koordinatorke uhapšenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u centralnom ruskom regionu Baškortostan. Čaniševa je uhapšena u novembru 2021. u okviru sveobuhvatne akcije protiv pristalica Navaljnog i optužena je za organizovanje "ekstremističke" grupe. U junu je osuđena na sedam i po godina zatvora.

"Prvi put kada sam video da mojoj ženu stavljaju lisice i odvode je, bilo je veoma bolno", priseća se Gatin. "Rekla mi je: 'Šta god da se desi, nikada te neću zaboraviti'."

"Zagrlio sam je, poljubio i rekao da je nikada neću ostaviti i da ću se nastaviti da se borim za nju", dodao je on.

Gatin je rekao da je prva stvar koju je uradio nakon što mu je supruga odvedena bila da očisti njihov stan, koji je ispremetan tokom pretresa. Rekao je da je tada osetio tako ogroman bol da se srušio.

"Sada je taj bol koncentrisan na borbu za njenu odbranu", rekao je on.

Pročitajte i ovo: Posle godinu dana represije, nekolicina Rusa i dalje ustaje protiv rata

Čaniševa je posle hapšenja odvedena iz prestonice Baškortostana, Ufe, u Moskvu. Gatin ju je pratio, ali mu je rečeno da je ona poslata u istražni zatvor (SIZO) u gradu Kolomna, oko 120 kilometara jugoistočno.

"Otišao sam tamo i svima se obratio, ali su mi rekli da nije tamo", rekao je Gatin. "Vratio sam se u Moskvu i našao je u SIZO-6. Pokazao sam svoja dokumenta i dokazao da sam njen muž. Dozvolili su mi da joj pošaljem prvi paket."

Lilija Čaniševa (u sredini)

Čaniševa je kasnije u pismu mužu rekla koliko joj je značio taj prvi paket.

"Shvatila je da je nisam napustio, da sam je pronašao i da sam uz nju", rekao je on.

Gatin se preselio u Moskvu, našao stan i počeo da radi kako bi podržavao svoju ženu. On sebe poredi sa 11 supruga, sestara i verenica ruskih revolucionara iz 19. veka, dekabrista (nazvani po mesecu decembru u kojem su uhapšeni), koje su u ruskoj kulturi slavljene zato što su dobrovoljno pratile svoje voljene u izgnanstvo u Sibiru i posvetili svoje živote njihovoj podršci.

"Ja sam muž novembristkinje – ona je uhapšena u novembru“, rekao je on. "Otišao sam u Moskvu i tamo živeo. Advokati su radili svoj posao, a ja sam morao da rešavam sve svakodnevne probleme s kojima se susretala u zatvoru – hrana, vitamini, sve što joj je trebalo da izdrži."

Svakog jutra bi joj, kako je rekao, pisao pismo. Od trenutka kada bi poslao pismo do trenutka kada bi dobio odgovor, prolazilo je sedam do 10 dana. Zatim bi stao u red u zatvoru da joj preda paket.

"Morate tamo da odnesete hranu najmanje jednom nedeljno – dvaput je bolje", rekao je on, dodajući da bi zatim radio na daljinu nekoliko sati za svog poslodavca u Baškortostanu.

"Onda bih Liliji kupio namirnice ili tražio lekove za nju", priseća se on. "Pozvao bih njene roditelje i svoju majku. Naši roditelji su stariji, i njima je takođe potrebna podrška."

Mnogi njegovi prijatelji su se "uplašili“" kada je Čaniševa uhapšena, rekao je Gatin. Našao je novu zajednicu među rođacima drugih uhapšenih i aktivistima koji su pokušavali da im pomognu.

Tokom skoro 18 meseci koliko je bila u pritvoru u Moskvi, Gatinu nije bilo dozvoljeno da vidi svoju suprugu. Nakon što je vraćena u Baškortostan na suđenje, konačno mu je dozvoljeno da je vidi – 18. marta. Posle toga, bilo mu je dozvoljeno da je vidi jednom mesečno kroz staklo u pritvoru i da tamo razgovara s njom telefonom, sve dok nije osuđena u junu.

"Kada sam je video prvi put, bilo je veoma bolno", rekao je. "Bila je mnogo mršava i bolesna. Slušao sam je ceo sat bez prekida."

'Shvatila sam da ne mogu da sedim i plačem'

Tatjana Usmanova (levo) i njen verenik Andrej Pivovarov (arhivska fotografija)

Opozicioni političar Andrej Pivovarov uhapšen je u maju 2021. na aerodromu u Sankt Peterburgu dok je pokušavao da ode iz zemlje. Pivovarov je bio visoki zvaničnik Otvorene Rusije, prodemokratske nevladine organizacije koju je osnovao bivši naftni tajkun u egzilu Mihail Hodorkovski. Ruska vlada je Otvorenu Rusiju označila kao "nepoželjnu" organizaciju. U junu 2022. Pivovarov je osuđen na četiri godine zatvora.

"Pravili smo planove", rekla je za RSE njegova verenica Tatjana Usmanova. "Ali su oni potpuno uništeni 31. maja."

Najteže je bilo prvih nekoliko dana posle hapšenja Pivovarova, insistira Usmanova.

"Čak ni dan kada je osuđen ili drugi tužni dani kroz koje smo prolazili ne mogu se porediti", rekla je ona. "Shvatila sam da ne mogu da sedim i plačem."

Prve nedelje posle hapšenja, Usmanova je "davala intervjue bez pauze".

Pročitajte i ovo: 'Država će te pojesti': Rusija ulazi u eru optužbi za veleizdaju

Pivovarovu je suđeno u gradu Krasnodaru na jugu Rusije, gde je bio u pritvoru, pa se Usmanova preselila tamo da ga podrži. Morala je da se uhvati u koštac s naizgled proizvoljnim pravilima njegovih tamničara.

"Možete da mu pošaljete crni čaj, ali ne i zeleni čaj", kaže ona. "Možete mu poslati zelene jabuke, ali ne crvene. I ništa od ovoga nigde nema napismeno. S jedne strane, to su besmislice. Ali s druge strane, to strašno iscrpljuje. I sve se to dešavalo ne u mom rodnom gradu, već u meni nepoznatom Krasnodaru."

Ona je rekla da joj se sada često obraćaju ljudi "koji su se našli u toj situaciji".

"Odmah sve što radim ostavim po strani i detaljno im ispričam kako da prežive te prve dane", rekla je ona za RSE.

Podrška Pivovarovu brzo je postala jedina stvar u njenom životu.

"Nisam mogla jednostavno da napustim onoga koga volim u tako užasnoj situaciji", rekla je ona. "Samo ja mogu da mu pomognem. Njegovi roditelji su stariji – nisam mogla da na njih svalim ovu noćnu moru."

Tatjana Usmanova

Sve to je ostavilo posledice na zdravlje Usmanove.

"Idem kod psihologa i ponekad uzimam antidepresive", rekla je ona. "Dve godine u suštini živim njegov život… Moj život je izgrađen oko njegovog. Treba mi da bude ovde sa mnom.”

'Naša snaga je naša ljubav'

Dvestoti dan posle presude Čaniševoj, Gatin je doživeo slom, kako je rekao, koreći sebe što je dozvolio svojoj supruzi da završi u takvoj situaciji.

"Ali posle nekoliko dana sam osetio ogromnu unutrašnju snagu", priseća se on. "Kriza je upravo prošla."

Ipak, rekao je, nikada nije osećao strah ili očaj.

"Osećao sam samo jednu stvar", rekao je on. "Neograničena ljubav. U svojim pismima mi piše da sve ovo trpi samo zato što nas je Bog spojio. Naša snaga je naša ljubav.”

Kočanova, verenica zatvorenog učitelja Nikite Tuškanova, rekla je skoro istu stvar.

"Njegova pisma mi mnogo pomažu", rekla je ona. "Naša ljubav podržava i mene i njega. Piše mi da je mislio da ću ja biti njegova slabost, da bi mogli da me iskoriste da ga pritisnu, ali se na kraju ispostavilo da nam samo ljubav omogućava da sve ovo preživimo."