Direktor medicinskih centara u Rusiji optužen za satanizam zbog navodnog promovisanja LGBT odnosa

Učesnici Prajda u Sanktpeterburgu 12. avgusta 2017. Od tada je, a posebno s početkom invazija na Ukrajinu, u Rusiji pojačana represija protiv pripadnika LGBT zajednice.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) optužila je Ilju Žuravljova, direktora dva medicinska centra u regionu Uljanovsk, da promoviše satanizam u okviru šire kampanje širenja LGBT propagande.

Žuravljov, uhapšen u avgustu, suočava se s do šest godina zatvora, saopštila je u ponedeljak FSB, navodeći da je ohrabrivao svoje podređene da prihvate istopolne veze kao oblik inicijacije u obožavanje đavola, čime je sve veća represija prema LGBT zajednici u Rusija dobila novi senzacionalistički sloj.

Prema FSB-u, Žuravljov je obmanjivao ljude obećavajući im finansijski uspeh i napredovanje u karijeri ako prihvate satanistički kulta koji je promovisao, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Pročitajte i ovo: Ruskinje kažnjene zbog ljubljenja u videu

Hapšenje Žuravljova deo je šireg suzbijanja LGBT prava u Rusiji, dok predsednik Vladimir Putin nastavlja da gura agendu usredsređenu na "tradicionalne vrednosti". Tokom protekle decenije, Putin se, uz podršku Ruske pravoslavne crkve, pozicionirao kao branilac konzervativnih društvenih normi.

To je uključivalo nemilosrdne napade na LGBT prava, uključujući zabranu operacija promene pola i poništavanje brakova koji uključuju transrodne osobe.

Putin je 2022. godine potpisao dekret kojim se formalizuje privrženost Rusije "duhovno-moralnim vrednostima" u jeku rata u Ukrajini. U dekretu je naglašen značaj "jakih porodica" i "službe otadžbini", dok se osuđuje, kako Kremlj smatra, korozivni uticaj zapadnog liberalizma, uključujući promociju LGBT prava.

Prošle godine, Vrhovni sud Rusije je takođe odlučio da zabrani "Međunarodni javni LGBT pokret", uglavnom simboličnu organizaciju kako bi se opravdalo dalji pritisak na LGBT zajednicu.

Ovi pravni potezi su deo šire strategije da se LGBT identiteti označe kao strani, protivporodični, pa čak i ekstremistički, u pokušaju da se pojača podrška konzervativnog dela ruskog društva.

Optužbe za satanizam protiv Žuravljova, međutim, označavaju dramatičnu eskalaciju. Povezujući odbranu LGBT prava sa satanizmom, čini se da država gura narativ osmišljen da rasplamsa strahove javnosti i dodatno stigmatizuje LGBT zajednicu.

To se uklapa u širi obrazac demonizacije svega što se doživljava kao strano ili suprotno strogom moralnom poretku koji zagovara država.

Kršenje prava LGBT osoba u Rusiji nije izolovano, već je deo šireg kulturnog rata koji Rusiju pozicionira naspram zapadnih liberalnih vrednosti.

Od usvajanja zakona o "gej propagandi" 2013. godine, koji je kriminalizovao promovisanje LGBT odnosa među maloletnicima, ruska vlada je stalno širila svoje napore da marginalizuje i ućutka LGBT glasove.

Vaš browser nepodržava HTML5

Šta se dešava na terapijama preobraćanja LGBT osoba u Rusiji?

Država je ove zakone postavila kao neophodne za zaštitu Rusije od korumpiranog uticaja zapadnih ideologija.

Lokalni mediji i medijske kuće povezane sa FSB-om, kao što je Telegram kanal VČK-OGPU, sugerišu da se hapšenje Žuravljova koristi kao sredstvo za dalji pritisak na LGBT osobe unutar lokalnih vlasti i organa za sprovođenje zakona.