Putin izjavio da se nastavlja 'dijalog' sa SAD o Amerikancima zatvorenim u Rusiji

Prenos godišnje gonferencije za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina, Moskva, 14. decembar 2023.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao zvaničnici SAD i Rusije vode "dijalog" u vezi s oslobađanjem dvojice Amerikanaca koji se trenutno drže u ruskom pritvoru zbog optužbi za špijunažu, što oni čvrsto negiraju.

Putin je tokom godišnje konferencije za štampu u četvrtak rekao da je zamena zatvorenika u kojoj bi bili novinar Volstrit džurnala (The Wall Street Journal) Evan Gerškovič (Gershkovich) i/ili veteran američkih marinaca Pol Velan (Paul Whelan) "komplikovana ", ali se nada da će sporazum biti postignut, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na englesko jeziku.

Pročitajte i ovo: Optužba za špijunažu protiv američkog novinara podgrijava napetosti Moskve i Zapada

"Dijalog je u toku. Komplikovan je. Ali odluka mora biti takva da obostrano zadovoljiti sve strane", rekao je on na pitanje o dvojici pritvorenika.

U pitanju koji je postavio novinar Njujork tajms (The New York Times) nisu spomenuti drugi Amerikanci koji su pritvorni u Rusiji, uključujući novinarku Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševu.

Gerškovič je priveden krajem marta u gradu Jekaterinburgu na Uralu. Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u vreme hapšenja da je pokrenula slučaj špijunaže protiv novinara zbog prikupljanja, kako je navela, državnih tajni o vojno-industrijskom kompleksu u ime američke vlade, što su Volstrit džurnal i SAD odlučno odbacile.

Sud u Moskvi je u četvrtak, 14. decembra, odbacio žalbu Gerškovića na produženje pritvora.

Vilan je uhapšen 2018. i osuđen 2020. po optužbi za špijunažu, koju on i Vašington negiraju. Osuđen je na 16 godina zatvora i trenutno je u zatvoru u ozloglašenoj ruskoj kaznenoj koloniji u Mordoviji.

Vilan je bio šef za globalnu bezbednost u američkoj kompaniji koja se bavi auto-delovima kada je uhapšen. On i njegovi rođaci insistiraju da je boravio u Rusiji da bi prisustvovao venčanju.

Nekoliko Amerikanaca je uhapšeno u Rusiji poslednjih godina pod optužbama za koje njihove porodice, pristalice, a u nekim slučajevima i vlada SAD, navode da su izmišljene.

Portparol Stejt departmenta SAD Metju Miler (Matthey Miller) rekao je novinarima 5. decembra da je Vašington poslednjih nedelja dao Moskvi "više predloga, uključujući i jedan značajan" da se Gerškovič i Vilan oslobode, ali da ih je Rusija odbacila.

"Nije jednostavno, neću sada da ulazim u detalje, ali generalno mi se čini da govorimo jezikom koji je međusobno razumljiv. Nadam se da ćemo naći rešenje. Ali, ponavljam, američka strana mora da nas sasluša i donese odgovarajuću odluku, onu koja odgovara ruskoj strani", rekao je Putin.

Kurmaševa, novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE-a iz Praga, koja ima dualno američko i rusko državljanstvo, nalazi se u ruskom pritvoru od 18. oktobra pod optužbom da je prekršila propise zakona o "stranim agentima". Ona je uhapšena kada je otišla u Rusiji zbog hitne porodične situacije.

Ruski mediji preneli su ranije ove nedelje da je ona takođe optužena za distribuciju "lažnih" vesti o ruskim oružanim snagama, za šta je maksimalna kazna 10 godina zatvora.

RSE je odbacio i navodi da je Kurmaševa "nepravedno privedena".