Rusija nije pokazala interes za pregovore uprkos Putinovim riječima, kažu američki zvaničnici

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se nada da će se sukob okončati "što prije, to bolje", ali američki zvaničnici kažu da je "nije pokazao apsolutno nikakve indikacije da je voljan pregovarati" o okončanju rata.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija nastoji da "okonča rat" u Ukrajini i da ne odbija pregovore s Kijevom, ali američki zvaničnici kažu da je to suprotno istini i da Putin nije pokazao sklonost da vodi razgovore.

Putin je, govoreći novinarima 22. decembra, dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Washington i govorio prije zajedničke sjednice Kongresa, rekao da traži brzo rješenje rata.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima da su Putinovi postupci bili "sasvim suprotni". Kirby je rekao da Putin "nije pokazao apsolutno nikakve indikacije da je voljan pregovarati" o okončanju rata.

Američki predsjednik Joe Biden otvoren je za razgovore s Putinom, rekao je Kirby, ali tek nakon što Putin "pokaže ozbiljnost u pregovorima" i nakon konsultacija sa Ukrajinom i američkim saveznicima.

Američki državni sekretar Antony Blinken također je rekao da Rusija nije pokazala pravi interes za smislenu diplomatiju kako bi se rat okončao.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da bi Rusija mogla odmah prekinuti rat povlačenjem trupa, ali "u nedostatku toga, moramo vidjeti neke značajne dokaze da je Rusija spremna da zapravo pregovara o pravednom i trajnom miru".

Blinken je rekao da je 22. decembra virtualno razgovarao s ministrima vanjskih poslova industrijaliziranih demokratija G7 o idejama za mir koje je predložio Zelenski tokom posjete Washingtonu.

Pročitajte i ovo: Zelenski: Pravedan mir ne može biti kompromis za slobodu

Ideje Zelenskog su "dobar početak", rekao je Blinken, a mir bi morao biti "pravedan i trajan". On je ponovio da Sjedinjene Države neće nametati sopstvena rješenja Ukrajini.

Na osnovu svih razgovora sa Ukrajinom, uključujući i one od 21. decembra, "jasno je da imamo iste ciljeve: slobodnu i nezavisnu, prosperitetnu, demokratsku Ukrajinu koja pokazuje da se poštuju principi Povelje UN, uključujući teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost", dodao je Blinken.

Putin je ranije 22. decembra rekao da se nada da će se sukob okončati "i što prije, to bolje", te dodao da je Ukrajina "samoj sebi zabranila da pregovara".

"Ipak, prije ili kasnije, naravno, sve strane koje su u stanju sukoba sjednu i dogovore se. Što prije ova spoznaja dođe do onih koji nam se suprotstavljaju, to bolje. Nikada nismo odustali od ovoga", rekao je Putin.

Rusija je ranije rekla da je otvorena za pregovore, ali Ukrajina i njeni saveznici sumnjaju da su te izjave trik da se kupi vrijeme za pregrupisavanje na bojnom polju.

Unutar Bahmuta dok besne borbe: 'Eksplozije svakog minuta'

Kijev je rekao da Rusija mora zaustaviti svoje napade i odustati od svih teritorija koje je zauzela prije nego što pregovori počnu. Kremlj nikada nije izrazio namjeru da povuče trupe sa djelimično okupiranih ukrajinskih teritorija koje je Rusija pripojila u jesen nakon referenduma koje je organizovala Moskva.

Putin je također odgovorio na najavu da posljednja runda američke vojne pomoći Ukrajini uključuje odbrambeni sistem zemlja-zrak Patriot.

Rekao je da je sistem Patriot "prilično star" i da ne radi kao ruski sistem S-300.

Ukrajina je zatražila od Washingtona da isporuči sisteme, rekavši da su joj potrebni za odbranu kritične infrastrukture, kao što su elektrane, koje su meta ruskih bombardovanja.

Pročitajte i ovo: Šta je Patriot raketni sistem koji SAD šalju Ukrajini?

Sistem Patriot je prvi put raspoređen 1980-ih i može gađati avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa.

Stručnjaci za odbranu kažu da je to jedan od najpouzdanijih i dokazanih odbrambenih sistema od vazdušnih raketa i da bi mogao pomoći u odbrani Ukrajine od balističkih projektila koje je isporučio Iran.

Putin je rekao da će Rusija "razbiti" sisteme Patriot kada budu raspoređeni.

Prema izvještajima AFP-a i Reutersa