Putin obećava simetričan odgovor na američke rakete u Nemačkoj

Ruski predsednik Vladimir Putin govori u Sankt Peterburgu na Dan ruske mornarice, 28. jul 2024.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u nedelju da će Rusija, ako SAD postave rakete dugog dometa u Nemačkoj, postaviti slične rakete na mesta odakle mogu da pogode Zapad.

Govoreći na pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu, Putin je obećao simetrične mere pošto su SAD ranije ovog meseca objavile da će početi da raspoređuje oružje u Nemačkoj 2026, kako bi potvrdile svoju posvećenost NATO i evropskoj odbrani posle invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

"Ako bi SAD implementirale takve planove, smatraćemo da smo oslobođeni ranije nametnutog jednostranog moratorijuma na raspoređivanje udarnog naoružanja srednjeg i manjeg dometa, uključujući povećanje kapaciteta obalskih snaga naše mornarice", rekao je Putin i dodao da je razvoj odgovarajućih ruskih sistema "u završnoj fazi".

Pročitajte i ovo: Putin najavio obnovu proizvodnje nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa

U govoru mornarima iz Rusije, Kine, Alžira i Indije povodom obeležavanja Dana ruske mornarice u bivšoj prestonici carstva Sankt Peterburgu, Putin je upozorio SAD da rizikuju da izazovu raketnu krizu kao u vreme Hladnog rata.

"Vreme leta do ciljeva na našoj teritoriji takvih raketa, koje u budućnosti mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama, biće oko 10 minuta", rekao je Putin.

On je dodao da će Rusija preduzeti simetrične mere postavljanja raketa "uzimajući u obzir akcije Sjedinjenih Država, njihovih satelita u Evropi i drugim regionima sveta".

Putin, koji je poslao vojsku na Ukrajinu 2022. godine, taj rat predstavlja kao deo istorijske borbe sa Zapadom za koji kaže da je ponizio Rusiju pošto je posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. zadro u ono što, ruski predsednik, smatra sferom uticaja Moskve.

Ruske i američke diplomate kažu da su diplomatski odnosi dve zemlje čak nego u vreme Kubanske raketne krize 1962. godine.

I Vašington i Moskva su poslednjih nedelja nagovestili mogućnost razmeštanja kopnenog oružja srednjeg dometa koje je decenijama bilo zabranjeno američko-sovjetskim sporazumom iz 1987. SAD su se povukla iz sporazuma 2019, optužujući Moskvu da sprovodi raketne testove koji su ga prekršili.

Pročitajte i ovo: Da li Putinov alarm mijenja rizik od nuklearnog rata?

Vašington i Berlin naveli su u zajedničkom saopštenju ovog meseca da će američko oružje koje će biti postavljeno u Nemačkoj uključivati rakete SM-6, krstareće rakete Tomahavk i "razvojno hipersonično oružje", uključujući i one sa znatno većim dometom od onih koje su trenutno raspoređene širom Evrope.

Većina ruskih raketnih sistema je sposobna da nosi ili konvencionalne ili nuklearne bojeve glave. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je prošle nedelje da Kremlj ne isključuje novo raspoređivanje nuklearnih projektila kao odgovor na američke poteze.

Izvori: Reuters, AP