Putin priprema veliku ofanzivu za februar, tvrdi ukrajinski ministar odbrane

Oleksij Reznikov

Visoki ukrajinski zvaničnici tvrde da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za veliku ofanzivu u Novoj godini, uprkos tome što je Rusija zabilježila niz neuspjeha na frontu posljednjih mjeseci.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov je poručio da se Ukrajina sada može uspješno odbraniti od ruskih raketnih napada usmjerenih na ključnu infrastrukturu, naročito napada na energetsku mrežu.

Ipak, Reznikov ističe da postoje dokazi koji sugerišu da Kremlj priprema novu ofanzivu.

Pročitajte i ovo: Borbe u istočnoj Ukrajini, Rusija najavljuje odgovor ako SAD pošalju 'Patriot' Kijevu

Komentari ukrajinskog ministra su slični tvrdnjama koje su već iznijeli brojni ukrajinski zvaničnici, uključujući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, čelnika oružanih snaga Valerija Zalužnog i načelnika kopnenih snaga Oleksandra Sirskog, piše Guardian.

Dok Reznikov očekuje da će ofanziva biti pokrenuta u februaru, drugi visoki zvaničnici vjeruju da bi do nje moglo doći već u januaru.

Ukrajinski ministar odbrane se osvrnuo i na djelimičnu mobilizaciju 300.000 ruskih vojnika.

Sugerisao je da se polovina mobilizovanih, često nakon minimalne obuke, koristi za borbena djelovanja na frontu, dok se ostatak temeljitije priprema za buduće ofanzive.

"Sto pedeset hiljada vojnika mobilizovanih u drugoj fazi je započelo svoje kurseeve obuke u različitim kampovima. Regrutovanim vojnicima će trebati najmanje tri mjeseca da se pripreme. To znači da će Rusi započeti sljedeći talas ofanzive vjerovatno u februaru, kao prošle godine. To je njihov plan", kazao je.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ukrajinski par u skloništu na prvoj liniji

Reznikov očekuje da će Rusija nastaviti mobilizovati svoje građane i nakon što je provedena djelimična mobilizacije.

Strategiju ruskih komandanata opisuje kao "mašinu za mljevenje mesa", pri čemu je cilj poslati što veći broj ljudi na front kako bi se većom brojnošću snaga osigurale vojne pobjede.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.