Usamljeni, tajni životi Putinovih 'prestolonasljednika'

Predsjednik Vladimir Putin i gimnastičarka Alina Kabajeva na događaju u Kremlju 2004.

Pišu: Robert Coalson i Artjom Radigin

Ruski servis Radija Slobodna Evropa u junu je izvijestio da su satelitski snimci pokazali da je rezidencija predsjednika Vladimira Putina u ljetovalištu Valdaj bila ojačana protivvazdušnom odbranom, očigledno s namjerom da zaštiti raskošno imanje od ukrajinskih dronova.

Kuća na jezeru, otprilike na pola puta između Sankt Peterburga i Moskve i 20-ak minuta vožnje helikopterom od Kremlja, glavna je rezidencija Putinova dva mlada sina, navodi se u izveštaju Centra Dosije, istraživačkog informativnog medija koji finansira prognani bivši naftni tajkun i glasni Putinov kritičar Mihail Hodorkovski.

Novinari su dugo izvještavali da je Putin dobio dva sina sa bivšom olimpijskom gimnastičarkom i poslanicom Državne dume Alinom Kabajevom, ali izvještaj u Dosijeu, zasnovan uglavnom na intervjuima sa izvorom koji je živio i radio u rezidenciji i koji je redovno komunicirao sa dvojicom dječaka, ide mnogo dublje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Putin (71) i Kremlj nisu govorili o predsjednikovoj porodici tokom njegovih decenija na vlasti. Na televizijskoj konferenciji za novinare 2015. godine, Putin je rekao: "Nikad ni sa kim ne razgovaram o svojoj porodici. Svaka osoba ima pravo na svoju sudbinu. Oni žive svoje živote dostojanstveno".

Bivša gimnastičarka Alina Kabajeva prisustvuje sportskom događaju u Kazanju u junu 2024.

Međutim, početkom septembra tokom posjete regiji Tijva, Putin je dao neuobičajen kometar obilazeći lokalnu školu.

"Neki članovi moje porodice, oni maleni, takođe tečno govore kineski", rekao je predsjednik. Bilo je nejasno da li je govorio o troje unučadi koje navodno ima od dvije ćerke iz braka sa Ljudmilom Putinom koji se završio razvodom 2014., ili je mislio na sinove sa Kabajevom (41) koji su rođeni 2015. i 2019. godine.

Ćerke

Putinova najstarija ćerka, Marija, sada ima 39 godina i rođena je u Lenjingradu 1985. Iako Putin nije potvrdio te izvještaje ona je identifikovana kao endrokinoškinja Marija Vladimirovna Voronceva. Ona je veoma povezana sa centrom za onkologiju izvan Sankt Peterburga koji je finansirala država, kao glavna akcionarka kompanije Nomeko koja upravlja projektom vrijednim 634 miliona dolara.

Putinova najmlađa ćerka, Jekaterina, rođena je u Drezdenu, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, 1986. godine i sada ima 38 godina. Novinari su je identifikovali kao Katerinu Vladimirovnu Tihonovu, bivšu akrobatsku igračicu sada na čelu poslovnog inkubatora koji finansira država pod okriljem Državnog univerziteta u Moskvi. Takođe je zamjenica direktora Univerzitetskog instituta za matematička istraživanja složenih sistema. Od 2013. do 2018. bila je udata za milijardera Kirila Šamalova.

Pročitajte i ovo: Tajanstveni život Holanđanina za koga se vjerovalo da je Putinov zet

Sinovi

Čak i prije Putinovog razvoda od Ljudmile 2014., predsjednik je od 2008. imao romantičnu vezu sa Kabajevom.

Ruska publikacija Insajder je 2020. izvijestila da su glavna ginekološkinja-akušerka Ministarstva zdravlja Lejla Adamjan i njena ćerka registrovane kao vlasnice elitnih moskovskih nekretnina vrijednih oko milijardu rubalja (11 miliona dolara).

Kupovina je uslijedila nekoliko mjeseci nakon što se Kabajeva navodno porodila u moskovskom Nacionalnom medicinskom istraživačkom centru za akušerstvo, ginekologiju i perinatologiju Kulakov, gdje je Adamjan radila.

Istraživački novinar Sergej Kanev izvijestio je u to vrijeme da je bolnica bila detaljno pretražena i da su je osiguravali agenti Federalne zaštitne službe (FSO) što je ruska verzija američke tajne službe.

Dvije sedmice nakon što se Kubajeva porodila 23. maja 2019., Putin je lično odlikovao Adamjan Odrenom za služenje otadžbini drugog reda na raskošnoj ceremoniji u Kremlju.

Prema navodima medija Dosije, Putinov prvi sin sa Kabajevom, Ivan, rođen je 2015. dok je njegov mlađi sin, Vladimir rođen 2019. Dosije navodi da je pribavio fotografije dječaka, ali je odlučio da ih ne objavljuje zbog zaštite maloljetnika.

"Oni ne provode mnogo vremena sa svojim roditeljima", rekao je za Ruski servis RSE istraživač Dosijea, Ilja Roždestvenski. "Prema navodima našeg izvora, svega 30 do 60 minuta na dan... Donekle, dadilje su im zamjena za roditelje, oni sa njima doručkuju i uče ih da vježbaju zajedno."

Bez obzira na to, dodao je Roždestvenski, Ivan posebno voli Putina.

"Sin cijeni njihovu zajedničku igru i zajedničke hokejaške utakmice", objasnio je on. "Sinovi igraju u jednom timu sa Vladimirom Putinom protiv agenata FSO. Ivan je više puta pričao slugama priču koju su mu, očigledno, roditelji pričali o tome kako je njegov otac, kada se rodio, bio toliko srećan da je vikao: 'Ura! Konačno, sin!'"

Roždestvenski je dodao da oba dječaka uče engleski i njemački jezik.

"Moguće je da se spremaju za sportske karijere", dodao je on. "Imaju profesionalne trenere, jednog u gimnastici, a drugog u plivanju. Imaju šahovskog tutora. Stariji sin takođe studira akademske predmete."

"Oni rijetko viđaju djecu svojih godina", rekao je on. "Samo za praznike kao što je Nova godina, kada porodica pozove prijatelje. Prijatelji, koji su proveli nekoliko nedelja u karantinu, stižu u Valdai i dovode svoju djecu sa sobom."

'Prestolonasljednici'

Insajderski izvor Dosijea uputio ih je na oglas koji se pojavio ranije ove godine na web stranici elitne agencije za zapošljavanje English Nanni (engleska dadilja), kompanije koja regrutuje pomoć u domaćinstvu za bogataše iz Rusije, Kazahstana, Kine i drugih zemalja. Oglas je tražio "učitelja engleskog za dvoje djece uzrasta od 4 i 8 godina u regionu Sankt Peterburga".

"Porodica živi u izolaciji", pisalo je u oglasu koji je nudio mjesečnu platu od 7.700 evra. Dodaje se da će tutor "raditi u izolaciji" i "neće napuštati teritoriju poslodavca".

Prema izveštaju Dosijea, zaposleni u kući nerado disciplinuju djecu ili nameću ograničenja, a dječaci odrastaju sa dubokim osećajem da su povlašteni u atmosferi privatnih aviona i jahti.

Vladimir Putin i Ljudmila Putina na dan njihovog venčanja u julu 1983.

Prije invazije Moskve na Ukrajinu 2022., redovno su provodili vrijeme sa Kabajevom na jahti Graceful, ruskog predsjednika dugoj 82 metra i vrijednoj 119 miliona dolara, izvijestio je Dosije.

"Ako od samog rođenja svi trče oko njih i ispunjavaju svaki njihov hir i ponašaju se kao da su prestolonasljednici, onda nije iznenađenje što sve oko sebe uzimaju zdravo za gotovo", rekao je Roždestvenski.

Ruski novinar Konstantin Egert, koji radi za Deutsche Welle, rekao je da Putinovi sinovi "žive baš onako kako su živjela djeca ruske carske porodice, osim što su u zatvorenijem duhovnom i fizičkom prostoru".

"Očigledno je da oni o sebi misle kao o novom plemstvu, novoj aristokratiji", rekao je Egert. "Oni vladaju Rusijom baš onako kako se vladalo u doba kmetstva."

"Životi ovih novih plemića u poređenju sa masovnim granatiranjem ukrajinskih gradova je monstruozni kontrast našeg vremena", dodao je on. "Naravno, to je znak moralnog propadanja ruske elite i ravnodušnosti ruskog društva. Mnogo govori o moralnoj krizi Rusije. Sudbina ova dva dječaka je samo dio ogromnog pejzaža ove monstruozne krize, koja se razvija godinama."