Ne postoje podaci da je Putin lošeg zdravlja, kaže šef CIA-e

Vladimir Putin

Ne postoje obavještajni podaci da je Vladimir Putin nestabilan ili lošeg zdravlja, rekao je direktor CIA-e.

Sve je više nepotvrđenih medijskih nagađanja da Putin, koji ove godine puni 70 godina, možda ima rak.

Ali William Burns, čelni čovjek CIA-e, je rekao da nema dokaza koji bi to upućivali, našalivši se da se čini "previše zdrav", prenosi BBC.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je SAD najavio da će Ukrajini opskrbiti više dalekometnog oružja.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da ruski vojni fokus u Ukrajini više nije "samo" istok i implicirao da se strategija Moskve promijenila nakon što je Zapad snabdio Ukrajinu takvim oružjem.

"Postoji mnogo glasina o zdravlju predsjednika Putina i koliko možemo reći, on je u potpunosti previše zdrav", rekao je Burns na Aspen Security Forumu u Coloradu ali je dodao da to nije formalna obavještajna procjena.

Pročitajte i ovo: Direktor CIA-e kaže da 'Putin ne vjeruje da može da priušti poraz' 

Gospodin Burns, koji je bio ambasador u Moskvi, rekao je da je posmatrao ruskog čelnika i imao posla s njim više od dvije decenije.

Gospodin Putin "mnog vjeruje u kontrolu, zastrašivanje i poravnanje", a te su osobine očvrsnule tokom posljednje decenije kako se njegov krug savjetnika sužavao, rekao je šef CIA-e.

"Uvjeren je da je njegova sudbina kao ruskog vođe obnoviti Rusiju kao veliku silu. On vjeruje da je ključ za to ponovno stvaranje sfere uticaja u susjedstvu Rusije, a on to ne može učiniti bez kontrole Ukrajine."

Burns je u novembru putovao u Moskvu kako bi upozorio na ozbiljne posljedice invazije na Ukrajinu nakon obavještajnih podataka koje je SAD prikupio o ruskim planovima. Ali direktor CIA-e rekao je da je iz Rusije otišao "uznemireniji nego kad je stigao".

"Putin zaista vjeruje svojoj retorici. Čuo sam ga kako to privatno govori tokom godina da Ukrajina nije prava država", kazao je Burns.

SAD procjenjuje da su ruski gubici u Ukrajini do sada dostigli oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih, rekao je Burns. Procijenio je da su ukrajinski gubici nešto manji.